Угорщина заблокувала 500 млн на зброю для України, у ЄС є план

Угорщина заблокувала сьомий транш фінансової допомоги Євросоюзу на озброєння для України, проте ЄС має «план Б».

Угорщина заблокувала 500 млн на зброю для України, у ЄС є план
Угорщина заблокувала 500 млн на зброю для України, у ЄС є план

Йдеться про близько 500 млн євро з Європейського фонду миру, з якого країни ЄС фінансують летальну зброю та засоби захисту для України з початку повномасштабної війни.

За словами співрозмовника журналістів, країни Євросоюзу чинитимуть тиск на Будапешт у понеділок під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС. Досі Угорщина, яка сама не постачає зброю Україні, утримувалася від голосування при ухваленні рішень щодо наступних траншів і не блокувала цієї підтримки.

У матеріалі сказано, що угорське вето зараз особливо обурює дипломатів ЄС — воно не має жодного обґрунтування, окрім того, що сприяє Росії.

Однак ЄС має «план Б», як і у випадку, коли Угорщина заблокувала 18 млрд євро макрофінансової допомоги Україні на початку грудня. Тоді ЄС прийняв правовий акт, який дозволив би доставити цю допомогу в обхід Угорщини, і цього було достатньо, щоб Угорщина поступилася.

Якщо Будапешт не відмовиться від свого вето на підтримку зброї України, ЄС може прийняти це рішення і в 26 країнах, припускають дипломати в Брюсселі.

«Невеликій проросійській державі, яка має винятки зі всіх санкцій, важко диктувати позицію всього ЄС», — заявив журналістам дипломат ЄС.

Читайте також


Людство входить у фазу глобального конфлікту по всій планеті — Юрій Буздуган

Іран атакував балістичними ракетами Ірак біля консульства США. Своєю чергою, міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс вважає, що попереду на світ чекає ще складніший період, аніж зараз, і Британії з союзниками варто готуватися до серйозних загроз і подбати, щоб їхня міць виглядала переконливим фактором стримування. Чи розпочнеться нова світова війна та як це вплине на Україну, розбиралися з експертом-геополітиком Юрієм Буздуганом.

Рекомендовані публікації