Нафтогаз має бути ліквідовано, — ексзаступник Генпрокурора

Має бути ліквідована будь-яка організація, яка намагається монополізувати ту чи іншу галузь, тому Нафтогаз має бути ліквідовано, як структура, або її можна залишити, а Укргазвидобування повинно підпорядковуватися міністерству.

Нафтогаз має бути ліквідовано
Нафтогаз має бути ліквідовано

Про це заявив колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша в коментарі телеканалу I-UA.tv.

НАБУ і САП повідомили колишньому голові правління НАК «Нафтогаз України» про підозру в заволодінні у 2018 році понад 229 млн грн. Йдеться про Андрія Коболєва. Екскерівник повідомив, що вже повернувся в Україну та готовий доводити свою правоту.

«Підозра виключно обґрунтована. Вона очевидна, якщо взяти з точки зору закону. Колишній прем'єр-міністр Гройсман розповідав суспільству, що Кабмін не має впливу на Нафтогаз, бо там є наглядова рада. Я нагадаю, що статус наглядової ради затверджує Мін'юст. А Нафтогаз є державною компанією та юрисдикція Кабміну цілком і повністю розповсюджується на Нафтогаз. І компетенція щодо дотримання законів в інтересах України й українського народу є виключною», — зазначив експерт.

Також щодо заробітної плати він зазначив, що є Закон України «Про заробітну платню», який повинен застосовувати Кабінет міністрів.

«Наприклад, Укргазвидобування — державна структура, яка видобуває газ і фактично повинна виконувати всі функції відповідно до функціонала державної машини. Але на превеликий жаль, колись створили структури такі як Нафтогаз, яка сама нічого не видобуває. Єдине, що вона робить, — розпродує видобутий продукт. Оця дискримінація, порушення балансу нарахування заробітної плати є очевидним. Те, що Коболєв разом з Вітренком виграли позов у міжнародному суді, — абсурд. Це все необґрунтовано, тому за встановленням заробітної плати має стежити Кабінет міністрів. На Кабмін накладається відповідальність щодо об'єктивності та законності нарахування заробітних плат. Не може горстка людей Нафтогазу наживатися на щонародному добрі в той час, коли ціни захмарні на газ», — пояснив ексзаступник Генпрокурора.

Тому нарахування заробітних плат було протиправним, а нарахування премії є грубим порушенням закону та перевищенням влади.

«Це підпадає в першу чергу під Закон України „Про боротьбу з корупцією“, за що він (Андрій Коболєв, — ред.) повинен був відразу звільнений. Ця справа є об’єктивною та повинна дорозслідуватися», — сказав Голомша.

За його словами, взагалі має бути ліквідована будь-яка організація, яка намагається монополізувати ту чи іншу галузь.

«І тому вважаю, що Нафтоназ має бути ліквідовано, як структура, або вона може бути залишена, а Укргазвидобування повинно бути підпорядковано безпосередньо міністерству, а вони нехай надають консалтингові й інші послуги, які покликані надавати. Тоді їхня зарплата буде становити від 10 до 18 тисяч гривень», — додав він.