Президент з його партією «Слуга народу», хочуть під себе забрати все, що є в країні — експерт

Фонд Держмайна не має перетвориться на суверенний фонд, для управління найбільшими державними підприємствами та конфіскованими активами росіян. Створення такої надмонопольної установи — це фактично зосередити в одних руках управління усіма національними багатствами, що у нас сьогодні є в державному управлінні.

Президент з його партією «Слуга народу», хочуть під себе забрати все, що є в країні
Президент з його партією «Слуга народу», хочуть під себе забрати все, що є в країні

Про це у коментарі i-ua.tv повідомив народний депутат ІІІ скликання, координатор Суспільної Системи Віктор Жердицький.

«Але варто зазначити, що не існує державної власності. Є загальнонародна власність. А держава має право лише управляти народною власністю. Так ось створення суверенного фонду, поглине в собі різні галузі та підприємства, якими сьогодні держава управляє. В тому числі, в цей фонд влада хоче „загнати“ земельний фонд. Точніше, те, що ще не розпродано. Загнати туди ліси, управління надрами, Нафтогаз і так далі. Але створення такої монопольної структури означає тільки одне — що Президент з його партією „Слуга народу“, хочуть під себе забрати все, що є в країні. Після цього відбудеться, як зазвичай, пограбування та розпродаж всього того, що ще можна пограбувати та розпродати», — каже експерт.

За його словами, фонд Держмайна не здатен по своїй природі управляти жодним виробничим чи будь- яким іншим економічним підприємством. Адже його було створено і відточено його діяльність для однієї мети — розпродати державне майно.

«Зокрема, привести майно до такого стану, щоб воно стало привабливим для покупця. Тобто довести його на догоду покупцю, найчастіше — наперед визначеному, до знецінення та економічно непотужного стану, щоб офіційно продати за дешево. Після такої надмонополізації і при абсолютній владі президента Зеленського з парламентською більшістю «Слуг народу"можна вже не сумніватись, що давні бажання «прихватизувати» наші АЕС, ліси, надра та багато інших галузей, включно з оборонпромом — буде безперешкодно реалізовуватись. Це злочин проти Українського народу. Адже в країні триває війна. Під час війни не може бути жодної приватизації. Все має бути концентровано під державне управління відповідних кваліфікованих державних структур», — підкреслює експерт.

За його словами, промисловістю мають управляти ті, хто розуміється, як управляти металургійним комбінатом, чи підприємством, яке випускає ракети чи іншу важливу продукцію.

«Від цілеспрямованого і ефективного управління промисловістю залежить наша національна безпека. І це напряму впливає на результати війни. Якщо віддати ці підприємства тим, хто не розуміється на промисловості в конкретній галузі, то це призведе до поганих наслідків. Адже вони збираються віддати критично важливі галузі під управління дилетантів, які навчені тільки одному, як розпродавати», — підкреслив експерт.

Нагадаємо, що Фонд держмайна виношує ідею перетворення установи на суверенний фонд, який управлятиме найбільшими державними підприємствами і конфіскованими активами росіян.

В Україні налічуються понад три тисячі державних підприємств, які формують близько 13% активів усіх компаній країни. Незмінне питання для держави — що робити з цим майже двотрильйонним портфелем активів у її власності.