Наступальна операція окупантів на Запоріжжі закінчилася провалом, — ISW

Новий масштабний наступ росії можливий навесні або на початку літа 2023 року, поки ж спроба наступальної операції рф у Запорізькій області не принесла окупантам нових завоювань і є провальною.

Карта бойових дій в Україні за 23 січня
Карта бойових дій в Україні за 23 січня

Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни за підсумками 23 січня.

За оцінками української розвідки, російські війська готуються до наступу навесні або на початку літа 2023 року, що частково підтверджує оцінку ISW щодо готовності військ рф вдатися до «рішучих дій» [decisive action] у найближчі місяці. Представник ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький заявив, що весна і початок літа 2023 року стануть вирішальними у війні, і підтвердив, що ГУР спостерігає ознаки перегрупування російських військ в межах підготовки до «великого наступу» у Донецькій та Луганській областях. Скібіцький також підтвердив, що російські сили навряд чи почнуть атаку з території білорусі або на півдні України.

Раніше ISW зі свого боку оцінював, що армія рф може готуватися до активних масштабних дій (наступального чи оборонного характеру) в Луганській області. Після виведення російських військ з правобережжя Херсонської області аналітики Інституту відзначали передислокацію регулярних сил рф, включаючи повітрянодесантні війська, на напрям Сватово-Кремінна. Як і український ГУР, ISW вважає «малоймовірним» відновлення наступу росії на північ України з боку білорусі. Оцінки Скібіцького значною мірою підтверджують поточні прогнози ISW про наміри росії в першій половині 2023 року і наголошують на постійній потребі України в підтримці західних партнерів — аби гарантувати, що ЗСУ не втратять ініціативи на тлі можливого відновлення російської наступальної операції.

За останні 72 години російські сили, ймовірно, провели невдалу наступальну операцію у Запорізькій області. За оцінками ISW, війська рф не досягли будь-яких підтверджених територіальних завоювань у Запорізькій області — всупереч заявам російських окупаційних «чиновників» та пропаганди рф. Чи продовжується така операція на момент публікації зведення ISW — залишається незрозумілим, додають аналітики. Хибні заяви про нібито досягнуті тактичні успіхи росії в Запорізькій області, ймовірно, покликані створити позитивний наратив і відвернути увагу росіян від відсутності обіцяного прогресу в Бахмуті.

Надмірна залежність ПВК Вагнера від вербування з виправних колоній, схоже, дедалі більше позначається на боєздатності вагнерівців. Очільниця незалежної російської правозахисної організації Русь сидящая Ольга Романова заявила 23 січня, що з ймовірної кількості в 50 000 ув’язнених, завербованих ПВК Вагнера, зараз на передовій в Україні воюють лише 10 000 — через велику кількість втрат, здачу в полон і рівень дезертирства. ISW не може незалежно підтвердити ці цифри, але вважає їх «дуже правдоподібними» з огляду на вагнерівську модель використання в’язнів як гарматного м’яса в наступальних операціях з високим рівнем виснаження. Високий рівень втрат серед найманців-ув'язнених посилює модель, яка використовується в ПВК, коли більш досвідчені і добре навчені найманці, які давно співпрацюють з групою Вагнера, знаходяться на вищих позиціях разом з бойовиками по типу спецназу — саме вони керують масою ненавчених ув’язнених, яких і кидають у бій. З іншого боку, така модель, ймовірно, з часом все більше підриватиме здатність ПВК Вагнера утримувати та ефективно використовувати масу засуджених. ISW раніше повідомляла про випадки, коли родичі бійців ПВК Вагнера отримували порожні труни після того, як їм повідомляли про загибель близьких в Україні. Це може вказувати на те, що вагнерівці не мають базової адміністративної та бюрократичної інфраструктури для відстеження власних втрат.

росія продовжує поглиблювати військові та економічні відносини з Іраном, прагнучи взаємовигідного обходу санкцій. Голова російської Держдуми В’ячеслав Володін 23 січня зустрівся у Тегерані зі спікером парламенту Ірану Мохаммадом Багером Галібафом та президентом Ірану Ібрагімом Раїсі для розширення двосторонньої співпраці. Галібаф зазначив, що Москва і Тегеран повинні прагнути зміцнення зв’язків у банківському, енергетичному та товарно-торгівельному секторах перед американськими санкціями, які, на думку Володіна, «зблизили» обидві країни. Агентство Tasnim News, пов’язане з Корпусом вартових ісламської революції (КВІР), опублікувало редакційну статтю, в якій стверджується, що російсько-іранська угода про спільне виробництво може дозволити Ірану отримати російські ударні гелікоптери Мі-28 та Ка-52. І Тегеран, і Москва, ймовірно, розраховують на ці угоди, щоб пом’якшити тиск санкцій проти них США.

Нагадаємо, аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) не виключають підготовку росією наступу з білорусі, однак не в найближчі тижні.