Ракетні удари по будинку у Дніпрі, ТЦ у Кременчуці та інших цивільних об’єктах — повідомлено про підозру командиру авіаполку рф

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни російському полковнику, який забезпечував нанесення ударів ракетами X-22 та Х-32 по цивільним об’єктам (ч.1,2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, командир 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку дальньої авіації військово-повітряних сил повітряно-космічних сил збройних сил РФ, за попередньою змовою з військовим командуванням РФ, віддавав накази наносити ракетні удари, що призвели до загибелі 88 та поранення 240 цивільних осіб.

Встановлено причетність підозрюваного до ударів з використанням ракетоносців-бомбардувальників Ту-22М3 по торговельному центру «Рів'єра» у м. Одеса, міському будинку культури у м. Лозова Харківської області, ТЦ у м. Кременчук Полтавської області, житловому будинку та базі відпочинку «Годжи» в смт. Сергіївка Одеської області, будинку у м. Дніпро.

Метою атак на цивільне населення було залякування, створення умов для постійної напруги у суспільстві та тиск на керівництво України, щоб змусити піти на вигідні для РФ територіальні та політичні поступки.

Полковник усвідомлював, що систематичні ракетні удари по густонаселеним містам і іншим населеним пунктам України, завдають значних руйнувань та спричиняють загибель людей.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Головного слідчого управління СБУ, за оперативного супроводу Департаменту військової контррозвідки.