Сама природа чинної влади порочна, — громадський діяч

Влада намагається знову показати громадянському суспільству, що вона теж має бажання на очистку. Але вона не змінюється. Сама природа чинної влади порочна.

Сама природа чинної влади порочна, — громадський діяч

Про це заявив громадський діяч Андрій Кочуков у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Рівень корупції на сьогоднішній момент зашкалює. Сьогодні мій друг, Євген Шевченко, висловив таку думку і я абсолютно з ним згодний. Він каже: „Скоріш за все зараз Адміністрація Президента має такий острах, що НАБУ прийде прямо на Банкову“», — так він прокоментував масові звільнення чиновників.

За його словами, такі зміни відбуваються, щоб зменшити напругу скандалу навколо деяких держслужбовців.

«Я думаю, вони скидають „коней“ не для того, щоб прикрити когось, а для того, щоб зараз скинути цю напругу скандалу. Бо цей скандал роздмухує Порошенко та компанія. Офіс Президента справді оточив себе злодюгами. І на тлі війни це навіть не злочин, це більше — це помилка», — підкреслив експерт.

Чиновники самі пишуть заяви на звільнення, без ніяких звинувачень в їхню сторону.

«Вони зливаються, і скоріше за все, не зі своєї волі. Оці зами — явно ставленики відповідного пана. Я підозрюю, що там насправді треба копати трохи глибше. І за них треба чіплятися, про них треба говорити, щоб вони (Офіс Президента, — ред,), як мінімум, дали звіт про свою діяльність. Це системна вада цієї влади. Вона вся прогнила», — зазначив громадський діяч.

Для того, щоб вирішити проблему корупції в Україні за умов збереження нинішньої соціально-економічної системи, необхідно зайнятися питаннями громад, відбору посадовців, а також відкоригувати Конституцію.

«Треба піднімати значення громад. Треба піднімати питання відбору, тобто відбирати людей на посади для вирішення якихось питань. І на дуже короткий термін. Вони не повинні працювати в подібних системах більше одного року, максимум два. Тому що якщо вони працюють там більше, у них з'являються горизонтальні зв'язки, які ведуть до корупції. Ще момент — забрати у влади владні функції. Тобто вона повинна виступати в ролі координатора, а не вирішувача. Також Конституція 1996 року нікуди не годиться. Ця Конституція хороша, але була хороша на 1996 рік. І зараз 2023 рік, сьогодні ця Конституція не відповідає тим викликам, перед якими стоїть Україна», — додав Кочуков.

Нагадаємо, сьогодні, 24 січня, звільнилися заступник Генпрокурора України Олексій Симоненко та заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко. Також Кабмін погодив звільнення п'яти очільників ОВА та чотирьох заступників міністрів.