«Таємні козирі» української дипломатії: експерт розповів про нові відносини з Китаєм

В україно- китайських відносинах є речі, які вискакують, як чорт із-під пічки.

Олег Бай
Олег Бай

Про це під час ефіру повідомив i-ua.tv дипломат, надзвичайний і повноважний посланник Олег Бай.

«На ювілейному з’їзді Китайської компартії, пролунали надзвичайні речі. Зокрема про тисячоліття Азії та століття Азії. Устами Сі Цзіньпіня було сказано про спільну протидію викликам епохи в ім’я прекрасного майбутнього. Зокрема, Китай збирається протидіяти глобальним викликам в економіці. Для цього він збирає 60 друзів в ім’я глобального розвитку. Тому зрозуміло, що Китай, як держава, не може бути поза полем зору. В Китаї ж поки немає посла України», — каже О. Бай.

За його словами, новий посол України в Китаї робитиме надзвичайно важливі акценти у співпраці з КНР. В тому числі в торгово- економічній галузі та в протидіях глобальним викликам економіки заради прекрасного майбутнього.

«Однак у нового посла України в Китаї можуть виникнути труднощі. Адже наші консули в Китаї не володіють китайською мовою. Хоча для дипломата знання мови країни у якій він перебуває — необхідність. Наведу приклад. В Казахстані в газетах російською мовою дуже відрізається інформація від газет, які надруковані казахською», — каже експерт.

За його словами, всі відносини України та КНР потребують інших якостей.

«В україно- китайських відносинах є речі, які вискакують, як чорт із під- пічки, дуже несподівано. Зокрема, це стосується скандалу з Мотор Січчю. Проте такий бекграунд є не лише в україно- китайських взаєминах. Тому після призначення нового посла України в КНР, ми маємо почати будувати відносини з нового старту. Україна перебуває у стані війни, а тому всі відносини потребують інших якостей. Але коли важко і проблемно, результати більші, ніж коли все тихо та лагідно. Дуже складним питанням для нового посла буде питання ставлення Китаю до російської агресії. Але, якщо подивитися, як Китай голосує в ООН та подивитися на всі його заяви, то можна побачити, що КНР виходитиме не з інтересів рф, а виключно з власних інтересів та 60 друзів, які хочуть створити прекрасне майбутнє», — резюмує експерт.