Туреччина модернізує 280 танків Leopard 2

Туреччина модернізує 280 танків Leopard 2A4, які стоять на озброєнні національних сухопутних військ.

Модернізовані танки отримають комплект додаткового бронезахисту Т1, сучасні електронні системи та оновлену систему управління вогнем.

У рамках програми модернізації TİYK планують модернізувати 80 танків Leopard 2A4 у 2023 році та ще 160 — у 2026 році. Ті 40 Leopard 2A4, які вже отримали комплект додаткового бронезахисту, доведуть до стандарту TİYK-LEO2A4.

Відомо, що рішення модернізувати танки Leopard 2A4 Туреччина ухвалила за досвідом військових операцій, проведених турецькими збройними силами на півночі Сирії.

В рамках програми майже всі Leopard 2A4 сухопутних військ Туреччини будуть модернізовані.

TİYK-LEO 2A4

Машини, що пройдуть модернізацію за програмою TİYK-LEO 2A4, отримають сучасні оптикоелектричні прилади спостереження, а також систему управління вогнем Volkan-III/TAKS. Гідравлічну систему стабілізації приводу гармати і башти змінюють на електричну.

На башті танку будуть встановлювати компоненти комплексу активного захисту ASOP Akkor Pulat та систему попередження про лазерне випромінювання TLUS або ж її аналог LIAS.

Інтеграція нових електронних систем збільшила потребу в енергії, тому на машини встановлять допоміжний силовий агрегат.

Модернізовані турецькі танки Leopard 2 також отримають дистанційно керований бойовий модуль Aselsan SARP з 12,7-міліметровим кулеметом.