Вибухи в Ірані: вистава чи тестування протиповітряної оборони

У медійному просторі багато різних суперечливих повідомлень щодо останніх вибухів в Ірані. Сполучені Штати не підтверджують своєї участі, Ізраїль теж не заявляє про це, іранці офіційно не висувають звинувачення в тому, що ізраїльтяни масштабно атакували військові об’єкти на іранській території.

Пожежа в Ірані
Пожежа в Ірані

Про це зазначає політолог Володимир Воля в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Масштабні удари Ізраїля по декількох військових об'єктах на території Ірану — це рівнозначно означало б оголошення гарячої війни. По суті стан війни і так є вже декілька десятиліть між Іраном та Ізраїлем. Але час від часу трапляються такі військові загострення. А тут ми читаємо, що одразу по 5 військових об'єктах були завдані удари. Потім виявляється, що якоїсь значної шкоди ці удари не завдали. Ізраїль відмовчується, США відмовчуються, Іран теж себе дивно поводить. Якби це були однозначно удари ізраїльські, то керівництво Ірану могло б це використати для того, щоб завдяки образу зовнішнього ворога оголосити про напад Ізраїлю на Іран. І тим самим спробувати перебити ті протести невдоволення, які відбуваються в Ірані. Тобто за допомогою образа зовнішнього ворога консолідувати іранське суспільство для протистояння ізраїльської агресії», — пояснив експерт.

На його думку, це могла бути «вистава», яку влаштували іранці, або ці удари завдали ізраїльтяни.

«Але тут питання — чому вони (ізраїльтяни, — ред.) не завдали ударів по ядерних об'єктах? Тобто для них головне не безпілотники та балістичні ракети, а червоною лінією є саме ядерна програма Ірану. Якщо завдавали удар, то чому не авіацією, а безпілотниками?», — підкреслив він.

Також політолог не виключає, що безпілотники були запущені ізраїльтянами у згоді з Америкою для того, щоб «помацати протиповітряну оборону на іранській території».

«І це може бути такою фазою підготовки для якихось більш масштабних акцій, але вже проти об'єктів іранської ядерної програми. За добу ясності більше не з'явилося. Навпаки — виникло більше питань з приводу нелогічності до певних моментів. Тому я не виключаю, що або це вистави, коли всі задоволені дрібними ударами, або це насправді тестування Ізраїлем та іншими країнами протиповітряної оборони Ірану в контексті можливого нанесення більш потужного удару по об'єктах іранської ядерної програми», — додав Воля.

Як повідомлялося, в ніч на 29 січня військові об'єкти Ірану були атаковані невідомими безпілотниками.

Рекомендовані публікації