День Соборності та День пам’яті Героїв Крут: співробітники Інституту провели лекції

До Дня Соборності та Дня пам’яті Героїв Крут, які відзначають відповідно 22 та 29 січня, співробітники Українського інституту національної пам’яті провели низку брифінгів, зустрічей та просвітницьких лекцій.

День Соборності та День пам’яті Героїв Крут: співробітники Інституту провели лекції

Марафон розпочався 19 січня з дискусії в Українському кризовому медіацентрі на тему: «День Соборності: нові виклики для єдності українців», у якій взяв участь начальник відділу аналізу українського державотворення УІНП Ігор Каретніков. Учасники згадали історичні передумови та особливості проголошення Акта Злуки 21 січня 1919 року, а також обговорили нові виклики, які стоять перед українцями у зв’язку з повномасштабною російською агресією: окупація земель, міграція населення всередині країни й за кордон.

Наступного дня в хабі Vcentri Hub: Оболонь відбулася зустріч із внутрішньо переміщеними особами на тему «Навіки разом: Соборна Україна та міфи російської пропаганди». Головні спеціалісти управління популяризаційно-просвітницької роботи УІНП Тетяна Бойко та Наталка Позняк-Хоменко розповіли про події сторічної давності й одвічне прагнення українців, розділених імперіями, жити в одній державі. Говорили й про міфи радянської та російської пропаганди, спрямовані на розкол суспільства, та їх розвінчування. Відвідувачі хабу подивилися просвітницькі ролики «Як творилася українська держава. Українська революція 1917–1921 років» та «Війна і міф: Золотий вересень».

У неділю, 22 січня, Наталка Позняк-Хоменко у військовій частині №3018 Національної гвардії України в Гостомелі під Києвом прочитала лекцію «На захисті Соборності: українська боротьба сто років тому й нині». В лютому 2022 року бійці цієї частини взяли на себе один із перших ударів окупантів і стримали наступ на Київ, а нині боронять суверенітет України на східному напрямку.

Також військовослужбовці частини прослухали лекцію співробітника Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Максима Майорова, який приєднався онлайн, та переглянули відеофільм «Структура і формації Армії УНР», створений УІНП у співпраці з освітньою платформою «Експертний Корпус».

26 січня в Українському кризовому медіацентрі відбулася публічна дискусія на тему: «Річниця бою під Крутами: сторічний досвід протистояння із сучасним ворогом», у якому взяв участь онлайн головний спеціаліст Північно-Східного міжрегіонального відділу Інституту Сергій Бутко. А увечері того дня в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану про історичні уроки говорили історик і телеведучий, голова наглядової ради благодійного фонду «Героїка» Ростислав Мартинюк та завідувач відділу Національного музею історії України Олександр Кучерук у рамках лекції «Від Крутянського поля до Берестейського тріумфу: 105 років міжнародного визнання УНР». Вони розповіли про значення боїв під Бахмачем та Крутами. Завдяки цим боям вдалося на чотири дні затримати більшовицькі війська на шляху до Києва. Це дало змогу укласти Брестський мирний договір між урядом Української Народної Республіки й державами Четверного союзу, що означав визнання самостійної УНР суб’єктом міжнародних відносин.

27 січня підписники сторінки УІНП в Інстаграмі могли долучитися до лекції Наталки Позняк-Хоменко «Україна соборна — від Крут до сьогодення». Відео охопило близько тисячі профілів в Інстаграмі, його переглянули 350 відвідувачів. Після лекції відбулася дискусія зі слухачами, а найактивніша слухачка з Переяслава отримала в подарунок книгу «Волонтери: сила небайдужих».

28 січня в рамках проєкту УІНП «Історія для всіх» відбулася онлайн-зустріч із військовими Черкаського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки оперативного командування «Північ» Сухопутних військ ЗСУ «На захисті Соборності: українська боротьба сто років тому і нині». Співробітники УІНП Тетяна Бойко, Наталя Слобожаніна, Сергій Бутко та Ірина Полонська розповіли про укомплектування українських частин у бою під Крутами, про доблесть української артилерії в обороні шляху на Київ. Доповненням до лекції став перегляд відео про «Ключові військові операції Армії УНР». Наталя Слобожаніна, начальник відділу популяризаційної роботи, розповіла, що означало проголошення Соборності та як пізніше відзначали цей день. Крім історичних тем у фокусі обговорення опинилася діяльність УІНП та презентація його проєктів.

29 січня, в День пам’яті Героїв Крут, Наталя Позняк-Хоменко відгукнулася на запрошення Київського інституту Національної гвардії. На зустрічі з курсантами лекторка провела історичні паралелі між подіями часів Української революції 1917–1921 років і сьогоденням.

«Аналізуючи події 100-річної давнини, мимоволі ловиш себе на думці про паралелі із сьогоденням. Як у січні 1918 року оборона Києва лягла на плечі патріотичних добровольців, так і у 2014-му добровольці з Майдану першими пішли стримувати ворога й дали поштовх народженню сучасної української по духу армії. Як тоді більшовики хотіли знищити Україну, так і нині російські ординці роблять усе для цього. Ворог лишився той самий, але ми засвоїли уроки минулого, тому маємо шанс здобути перемогу», — зазначила Наталка Позняк-Хоменко.

«Молодь — найініціативніше середовище, яке прагне змін і творить нову історію. Історія Крут — це не лише про «тоді». Це й про «зараз». Важливо знати правдиву історію і розуміти, як події минулоговпливають на сучасність. Саме тому для нас важливі такі зустрічі», — відгукнулася про спілкування з курсантами начальник центру культури Київського інституту Національної гвардії України Наталя Костіна.

До Vcentri Hub: Оболонь, бібліотеки військової частини №3018 та Київського інституту Національної гвардії було передано комплекти брошур, плакатів, книг та інших інформаційних матеріалів УІНП.