Часто перемоги українців над ворогом завершувалися внутрішнім протистоянням і геополітичними поразками, — Володимир Тетерук

Головний редактор телеканалу I-UA.tv Володимир Тетерук зазначив, що часто перемоги України завершувалися внутрішнім протистоянням і геополітичними поразками.

Володимир Тетерук у програмі "Популярна політика"
Володимир Тетерук у програмі "Популярна політика"

Про це він сказав у програмі «Популярна політика» з Мананою Абашидзе на телеканалі I-UA.tv.

«Одна з проблем нашого світобачення, а відтак і оцінки реалій, є механістичне бачення історичних процесів. Ми спрощуємо, навіть дещо вульгаризуємо складні процеси насамперед для того, щоб краще зрозуміти їх. Але спрощення, хоча й дає певне уявлення про процеси, залишає непоміченими безліч важливих деталей. Саме в цих деталях і „криється диявол“. Суспільство не розвивається механістично. Воно торує історію дискретно, переривчастими й різними по силі імпульсами. Ці процеси ближче до енергетичних. Отже, головний висновок: наше уявлення про світ (як чітко працюючий на законах соціальної механіки та на таких самих причинно-наслідкових зв’язках механізм) уже добігає свого кінця, саме тому ми не можемо пояснити багато соціальних процесів, що відбуваються з нами та навколо нас», — підкреслив журналіст.

У програмі обговорили помилки, зроблені українським суспільством й аналізували, чому так сталося.

«Я б сказав, що не було помилок. Було просто життя в усіх його проявах. Помилки — це якщо у вас є план, графік, бачення чи уявлення про те, як має бути правильно. Тоді те, що випадає з цього правильного в результаті ваших дій чи бездіяльності та порушує реалізацію запланованого, можна називати помилками. Оскільки жодного проектного бачення себе в майбутньому в нас не було, то про які помилки тоді може йти мова? Так само ми не можемо відхреститися від наших президентів, тому що саме ми їх обирали та не контролювали, дозволяючи сідати нам на голову. Отже, не треба говорити, що ми всі класні, але нам не поталанило чи доля не була справедливою до нас. Ми маємо відповідати, у тому числі за свої недалекоглядні рішення, соціальну пасивність і не переборені комплекси соціального утриманства. І війна — це також відповідальність за нашу недалекоглядність: за те, що роззброїлися, повіривши якимсь міжнародним папірцям, за те, що розпродали майже всю свою зброю, знищили власну промисловість, зокрема машинобудування та ін. І давайте не знімати з себе цю відповідальність, бо інакше наступатимемо на ті самі граблі знову й знов», — наголосив гість.

Головна проблема України, вважає Володимир Тетерук, — відсутність власної цивілізаційної проектності.

«Україна дуже часто виявляла героїзм, українські люди виявляли жертовність, українці виявляли свої величні чесноти в драматичні часи… і водночас українці 800 років не мали власної держави. Ми маємо розуміти ці речі. У нас немає нашої проектності, ми не знаємо, чого ми хочемо. Йти в Євросоюз — це не проектність, укласти угоду з Британією, з Польщею — це не проектність», — сказав він.

Ведуча також згадала тему репарацій. Проте, на думку головного редактора i-ua.tv, вони будуть просто розкрадені, якщо не буде проектності майбутнього та команди, яка під цю проектність готуватиме політичні та адміністративні рішення.

«Без великого цивілізаційно-національного проекту репарації будуть банально розікрадені або взагалі не дійдуть до України. Зараз ось приїхали до нас ревізори-американці. Але там насамперед свої інтереси: конкурентна боротьба між республіканцями та демократами, така сама боротьба всередині самих демократів та республіканців, тому інтереси нашої країни там далеко не на першому місці. Треба це чітко усвідомлювати», — зазначив журналіст.

Україні необхідно створити свою проектність. Бо якщо це зробить хтось інший, вона буде не на користь українців, тому що не можна досягти власної суб’єктності в чужій проектності, підкреслив він.

«Або ми розробимо свою цивілізаційну проектність, або це зроблять за нас. Це зараз завдання номер один, яке стоїть перед українським суспільством. Я розумію, що нині дуже важливо вигнати ворога та здобути перемогу. Це ніхто не ставить під сумнів. Але опісля ми отримаємо такі серйозні виклики, на які треба відповіді шукати вже зараз. Бойові звитяги українства часто закінчувалися внутрішньою руїною. Якщо ти намагаєшся реалізуватися в контексті чужої проектності, ти автоматично втрачаєш власну суб'єктність. Фактично ти є колонізованим, а відтак позбавленим можливості реалізовувати ВЛАСНУ цивілізаційну перспективу», — наголосив Володимир Тетерук.