США готують пакет військової допомоги Україні на суму понад 2 млрд доларів

Сполучені Штати готують новий пакет військової допомоги Україні на суму понад 2 мільярди доларів, який, як очікується, вперше може включати ракети більшої дальності — до 150 кілометрів.

Ракета GLSDB
Ракета GLSDB

Про це пише Reuters з посиланням на два поінформовані джерела.

Як повідомили чиновники, про надання зброї буде оголошено пізніше на цьому тижні. Очікується, що пакет військової допомоги включатиме ще допоміжне обладнання для систем ППО Patriot, а також високоточні боєприпаси та протитанкову зброю Javelin.

За даними одного з джерел, частина пакета на суму 1,725 ​​мільярда доларів надійде від програми, яка відома як Ініціатива сприяння безпеці України (USAI). Вона дозволяє адміністрації президента Джо Байдена отримувати зброю від промисловості, а не з наявних запасів США.

Зазначимо, що USAI забезпечує зброєю у середньостроковій або довгостроковій перспективі.

Кошти за програмою USAI підуть на придбання нової зброї, крилатих бомб GLSDB, що мають радіус дії до 150 км. Сполучені Штати відхилили запити Києва на ракети ATACMS радіусом дії до 297 км, кажуть джерела.

Велика дальність ракет GLSDB може дозволити Україні вразити цінні військові цілі, які були поза досяжністю, і допомогти їй продовжувати контратаки, заважаючи росії в тилу окупованих територій, пише Reuters.

Окрім коштів від USAI, допомога на суму понад 400 мільйонів доларів може надійти за програмою президентських повноважень щодо скорочення озброєнь (PDA). Це дозволяє президенту США в екстрених випадках використовувати поточні запаси Сполучених Штатів.

Очікується, що ця допомога включатиме протимінно-стійкі машини із захистом від засідок (MRAP), керовані реактивні системи залпового вогню GMLRS і боєприпаси.

Нагадаємо, що 31 січня в адміністрації президента США Джо Байдена анонсували новий пакет допомоги для України, який можуть незабаром оголосити.

Як повідомлялося, президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати поки не постачатимуть Україні свої бойові літаки F-16, про які просить Київ.

Рекомендовані публікації