Кожен член ОПЗЖ — явний кандидат у клієнти на Володимирську, — Микола Голомша

Лідер забороненої партії може бути Героєм України, якщо він своїми діями не давав підстави для звинувачення в колабораціонізмі та підігруванні кремля.

Юрій Бойко
Юрій Бойко

Про це заявив колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Давайте згадаємо поїздки Юрія Бойка в російську федерацію на посаді народного депутата України. Давайте згадаємо його риторику та інтерв'ю, де він постійно кидав докори нашій владі та де він звинувачував українську владу в ескалації конфлікту. Тобто на чорне казав біле», — нагадав він.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль не знайшов підстав для застосування персональних санкцій, щоб позбавити нардепа проросійської забороненої партії ОПЗЖ Юрія Бойка звання «Герой України». Голомша вважає, що лідера партії необхідно було давно позбавити цього звання.

«Я вважаю, що взагалі всі оці представники ОПЗЖ, колишньої Партії регіонів, повинні бути піддані карному переслідуванню. І в ході розслідування кримінального провадження мало би бути прийнято рішення стосовно кожного, тому що кожен із них вів риторику на користь кремля. Я згадаю статтю 111, яка говорить, що якщо посадова особа чи навіть громадянин веде інформаційну політику на користь ворога, то така людина вчиняє злочин, який іменується державною зрадою», — пояснив ексзаступник Генпрокурора.

За його словами, закон про колабораціонізм треба було прийняти ще у 2014 році.

«По-перше, треба було прийняти закон про боротьбу з колабораціоністами. По-друге, вважаю, що треба було вести кримінальне провадження щодо кожного члена ОПЗЖ. Кожен член ОПЗЖ, який віщує, — явний кандидат у клієнти на Володимирську. Я це говорив з 2014 року. Тому я вважаю, є повні підстави провести перевірку та прийняти рішення щодо позбавлення його Героя України й статусу народного депутата, як і всіх решту. Усі до одного з ОПЗЖистів підтримували політику кремля в Україні», — підкреслив він.

Також, на його думку, такі дії прем'єр-міністра є безвідповідальними. Головною причиною такого рішення стала відсутність достатнього політичного досвіду, зазначив Голомша.

«У мене питання: якщо народний депутат, Герой України, віщує на користь кремля, якщо його власна інформаційна політика призвела до ескалації конфлікту та світового злочину, тобто агресії росії проти України, то Герой якої країни він є? На мій погляд, прем'єр прийняв таке рішення через відсутність політичного досвіду та відповідальності перед історією України й українським народом», — додав колишній заступник Генерального прокурора України.