Гарантії безпеки для України: в НАТО може вписатися новий військово- політичний союз — експерт

Ведеться закулісна дискусія про те, як в існуючу конструкцію НАТО може вписатися новий військовий союз.

Анджей Дуда
Анджей Дуда

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політичний експерт Валерій Клочок.

«Зараз ведеться дискусія про членство України в НАТО. Особливо на тлі колонки, яка вийшла у The Washington Post в колонці колишнього та майбутнього прем’єра Великобританії Бориса Джонсона. Він не йде з політики, а повернеться повторити шлях Вінстона Черчеля, який двічі ставав прем’єр-міністром. А у майбутньому військово- політичному союзі, питаннями якого займається сьогодні Борис Джонсон, в склад якого ввійде Польща, Україна, Британія, країни Балтії. Другий етап — вхід до цього союзу Румунії та Угорщини. Цей проєкт необхідний для того, щоб захиститися від російської агресії західній Європі. Проєкт відбудеться, тут питання лише в часі. Ведеться закулісна дискусія про те, як в існуючу конструкцію НАТО може вписатися новий військовий союз. Це питання не просте. Тому Борисом Джонсоном активно підіймається питання членства України в НАТО», — каже експерт.

На його думку, на літньому саміті НАТО, який буде у Вільнюсі, який заплановано на липень 2023 року, може йти мова про надання Україні ПДЧ з коротким терміном, або ж схвалення заявки на вступ в Альянс, яка оформлена ще в минулому році.

" Це стане серйозною гарантією безпеки України від зазіхання росії та інших країн. Можливо саме це мав Дуда, коли закликав НАТО надати Україні конкретні гарантії безпеки. Тобто Україна отримає гарантії безпеки після завершення війни", — каже експерт.

За його словами, мова про нейтральний статус України вже не йде.

«Україна вже отримала чітку перспективу щодо вступу в НАТО. Навіть Штайнмаєра, який готував мінські угоди каже про те, що Україна має отримати чітку перспективу, щодо вступу в НАТО. Поки йде війна Україна не буде членом НАТО. А після її завершення Україна однозначно стане членом НАТО. Вся проблема в 5 ст. натовського статуту. Адже доведеться воювати всім, якщо буде напад хоч на якусь країну НАТО. Ми отримали зброю Альянсу та отримаємо гарантії НАТО», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації