Чому чиновники навіть в умовах війни змушені проводити операції лише за умови відкатів

В Україні корупція просякає усі сектори та установи державного і комунального управління.

Віктор Жердицький.
Віктор Жердицький.

Про це під час ефіру на I-UA.tv розповів народний депутат ІІІ скликання, координатор Суспільної Системи Віктор Жердицький.

«І коли нам показують шоу, як у олігарха Коломойського, то люди мають розуміти, що ніякого розслідування та боротьби не буде. Корупційна система так побудована, що кожен гвинтик та чиновник обов’язково зав’язаний у всю систему та всю вертикаль. Якщо одного зачепиш, який контролює злодійські грошові потоки, то він розкаже, хто стоїть над ним. Тому реальної боротьби з корупцією, як собі уявляють наші наївні західні партнери, в Україні не може бути. Злодійська система саме себе не виправить. Її треба повністю зносити. Тут дуже тонка грань, як нам зберегти державу та знести злодійські вертикалі, які сформувалися за 30 років нашої незалежності» — каже експерт.

За його словами, в 90-ті роки не було державного управління та апарату як такого. Було дозволено робити все, окрім того, що заборонено законом.

«До чиновників, яким затримували на 2−3 місяці зарплату, стали приходити люди з різними проханнями. Зокрема, дати чи зареєструвати дозвіл чи ліцензію. Так чиновники спіймали свою „золоту рибку“. Адже їм за вирішення питання давали гроші у конвертах. Так почали з’являтися перші корупційні операції, коли бізнес почав платити чиновникам. Потім в Раді почали з’являтися закони, щоб створювати додаткові обмеження по ліцензуванню. Завдяки цим схемам можна „доїти“ бізнес та заробляти чиновникам», — каже експерт.

Він нагадав, що у 90-ті роки виник симбіоз силовиків з кримінальниками.

«Тобто це бандюки- рекетири з 90 -х років у спорідненості з представниками спеціальних служб, а конкретніше колишнього СБУ та поліції. Пізніше до них приєдналися працівники прокуратури. Так почалися утворюватися конгломерати злодійського бандитського напіврекету та рейдерства», — каже експерт.

Він підкреслив, що за часи незалежності заявилося дві системи.

«Одна ринкова, в якій працювали своїм трудом різні підприємницькі різні виробничі установи. З другої сторони бандитські та приховано- бандитські організації. Які під прикриттям почали віджимати все у першої частини. Ця боротьба тривала з 92 року і до кінця 1997 року. Хто не мав прикриття у вигляді костоломів та силових структур, програли цю боротьбу. Хтось платив дань, хтось зник з поля економічної діяльності, хтось став банкрутом, а когось зрубували. Таким чином у нас з’явилася економічна система, яка накопичувала доходи й прибутки шляхом злодійського віджиму та управління. Перемагали ті, у кого була можливість „наїхати“ та мав за собою шлейф кримінальний подій, зокрема, вбивств, скалічення і так далі. Таким чином у нас склалася страшна, не просто корупційна, а злодійсько- злочинська система», — зазначає експерт.

За його словами, тому чиновники навіть в умовах війни змушені проводити операції лише за умови відкатів, які вони мають занести на самий верх.

«Інашке його не будуть тримати на цій посаді. Тож система, які склалася пронизує з ОП до останньої нижньої посади в підприємстві», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації