За держзраду судитимуть очільницю районного суду Харківської області

Харківська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно очільниці Вовчанського районного суду Харківської області за фактом державної зради (ч. 2 ст. 111 КК України).

За держзраду судитимуть очільницю районного суду Харківської області
За держзраду судитимуть очільницю районного суду Харківської області

Спеціальним досудовим розслідуванням встановлено, що суддя добровільно пішла на співпрацю з російськими загарбниками, які окупували м. Вовчанськ. Завдяки її сприянню було утворено незаконний судовий орган — «Волчанский районный суд Харьковской области». Обвинувачена обійняла у ньому посаду «председателя».

Суддя провела збори працівників суду, де агітувала працювати на окупантів. Вона повідомила, що буде проходити курси підвищення кваліфікації суддів безпосередньо на території РФ, а після повернення — особисто прийматиме іспит від кожного працівника на знання законодавства РФ.

Суддя повідомила, що для роботи у суді під її головуванням необхідний паспорт громадянина РФ та закликала підлеглих якнайшвидше його отримати. У приміщенні суду вона організувала пункт приймання документів для отримання російських паспортів.

На початку вересня вона склала штатний розпис та список працівників незаконного судового органу та надіслала всі документи двом псевдоочільникам — «главе ВГА Харьковской области» і «главе ВГА Волчанского района Харьковской области».

Після деокупації Вовчанська обвинувачена разом з російськими військовими втекла на територію держави-агресора.

Досудове розслідування здійснювали слідчі ТУ ДБР, розташованого у місті Полтаві, оперативний супровід — співробітники ДБР та Управління СБУ в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.