Реформа КСУ: спочатку треба прореформувати мізки Зеленського та Порошенка — експерт

Перед тим, як реформувати Конституційний суд України КСУ, спочатку треба прореформувати мізки президента В. Зеленського та екс-президента П. Порошенка.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив суддя Конституційного суду у відставці Віктор Шишкін.

«Саме Конституційний суд першого скликання перший раз сказав про народовладдя та про неконституційну смертну кару. Також КСУ тричі скасовував закони про державний бюджет Верховної Ради, де в прикінцевому положенні обмежували права людини. КСУ захищав права людини. До його роботи виникли претензії, коли політики засунули свій ніс і почали реформувати орган Конституційної юстиції. Це в 2010 році зробив колишній президент України В. Янукович, який в неконституційний спосіб виключив суддів КСУ та на їх місце нав’язав свою банду з Донецька. Їх вигнали у 2014 році під час Революції гідності. Тож може треба реформувати мізки нашим людям, які обрали таких політиків, які під себе почали заганяти суддів КСУ, на кшталт Януковича. Потім цю традицію продовжив екс- президент Порошенко, а тепер цю традицію підхопив Зеленський. Можливо прореформувати мізки Зеленського та Порошенка, а не реформувати роботу КСУ. Згадайте, як обирали суддів в 2017 році. Комісія дала кандидатів Порошенку, а він обрав кого захотів із того конгломерату», — каже В. Шишкін.

Експерт підкреслив, що чим більше в Україні йдуть розмови про реформи, тим більше погіршується життя в країні. Крім того, спочатку треба зрозуміти справжнє значення слова реформа.

«В 90-х роках у нас була реформа КСУ, тому що ми утворювали Конституційний Суд України. Ми утворювали процедуру, адже реформа — це творення. Перший етап КСУ відбувся в 2014 році. Він стосувався дерибану влади. Зміни були внесені в главу Верховна Рада, главу президент та главу Кабмін. Реформа не стосувалася прав людини другого розділу», — резюмує В. Шишкін