Російські імперські памʼятники в Полтаві можуть перемістити до Музею Полтавської битви

4 лютого в Полтаві відбувся круглий стіл на тему «Реалізація державної політики подолання наслідків русифікації та тоталітаризму в місті Полтаві та Полтавській області». Обговорення організували Міністерство культури та інформаційної політики, Експертна рада з питань подолання русифікації та тоталітаризму при МКІП та Полтавська обласна військова адміністрація.

Російські імперські памʼятники в Полтаві можуть перемістити до Музею Полтавської битви

Проведення круглого столу було зумовлене тим, що Полтавська міська влада не усунула з публічного простору пам’ятники, встановлені на честь перемоги Московського царства над союзними військами шведського короля Карла XII та гетьмана Івана Мазепи в Полтавській битві 1709 року.

Чотири місяці тому Експертна рада з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму при Міністерстві культури та інформаційної політики України рекомендувала усунути з публічного простору Полтави пам’ятники, які звеличують Російську імперію та її армію:

Монумент Слави, встановлений на честь 100-річчя перемоги Московського царства в Полтавській битві;пам'ятник російському військовому та посадовцю, коменданту Полтави Олексію Келіну.

У роботі круглого столу взяли участь міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, заступник міністра Тарас Шевченко, народні депутати, керівники області та міста, члени Експертної ради з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму при МКІП, регіональний представник Українського інституту національної памʼяті в Полтавській області Олег Пустовгар.

«Для Кремля і Путіна будь-яка пам’ятка на території України, пов’язана з пригніченням нашої держави та прославлянням Російської імперії, — це привід, щоб сюди відправляти танки. Тому звичайним перейменуванням пам’яток тут не обійтися. Маємо це усвідомлювати. На місці кожного з тих пам’ятників, які прославляють Російську імперію, має бути інший пам’ятник чи сквер, присвячений Україні», — наголосив міністр Олександр Ткаченко. Він закликав місцевих керманичів не затягувати процес дерусифікації в Полтаві.

Що пропонує місцева влада?

Заступник міського голови Полтави Валерій Пархоменко висловив пропозицію створити кластер російської монументальної пропаганди на території музею «Поле Полтавської битви» й перемістити туди міські памʼятники, які прославляють Російську імперію.

Цю ідею підтримав регіональний представник УІНП у Полтавській області Олег Пустовгар, але із застереженням: крім перенесення пам’ятників, необхідно докласти зусиль для коректного означення цієї частини музейної експозиції. Щоб відвідувачі не лише бачили приклади монументальної імперської пропаганди, але й розуміли, що вони символізують та як Росія використовувала монументальне мистецтво у пропагандистських цілях.

За словами міністра культури Олександра Ткаченка, очікується, що впродовж місяця міська влада Полтави надасть конкретні пропозиції щодо переміщення памʼяток.