росіяни сьогодні це — недонарод — ексміністр Іван Заєць

Тому не треба зачаровуватися російською культурою, проте від росії не треба закриватися, її потрібно вивчати.

Іван Заєць та Володимир Тетерук
Іван Заєць та Володимир Тетерук

Про це під час ефіру заявив політичний та громадський діяч, депутат багатьох скликань, ексміністр Іван Заєць.

«Якщо ми подивимося на росію, її народ та державу, то складається враження, що вони не стали на цивілізаційний шлях. Це сучасні варвари з ядерною зброєю. Якщо денацифікувати цю державу та народ, змінивши освітню спрямованість, перебудувати економіку на демократичний ринковий механізм, то таким чином вдасться створити умови, коли рашистом буди невигідно. Але тут ми маємо справу з ядерною зброєю, яка лякає наших західних партнерів. Тому вони у цій війні придумали доктрину управління ескалацією. Але ж росіяни переступили всі можливі та неможливі червоні лінії. І в плані варварства і в плані зброї. Адже вони використовують всі заборонені види зброї. Тому нам треба не просто перемогти росію на полі бою, а далі треба думати, як дерашизувати росію. Не просто ослабити так, щоб рф в найближчі 30 років не могла розпочати війну, а знищити цю державу у вигляді, в якому вона зараз є. Наприклад, розколоти її на кілька держав, бо там багато народів, які хочуть мати власні держави, зокрема Кавказ», — каже експерт.

За його словами, рашизм це умовна назва тих, хто зрадив своїм народам, мові та традиціям та прийняв в свою історію незакорінені відносини, традиції чи звичаї. Тобто росіяни сьогодні це недонарод.

«Це народ у транзитному розвитку. Тому цей народ не може створити щось велике та цивілізаційне. Проте вже треба думати, як змінити варварський код розвитку рф на цивілізаційний», — каже експерт.

Також експерт підкреслив, що використовуючи російську культуру та літературу, людей просто обманюють. Тобто зображують те, чого немає.

«Наприклад, Пушкін у своїй поемі Полтава показує Мазепу нікчемним, і у читача з’являється до цього героя нагатив. А в іноземній літературі, зокрема польській, образ Мазепи створюється, як великого державотворця та воїна. Тому не треба зачаровуватися російською культурою. Проте від росії не треба закриватися, її потрібно вивчати. Адже це зло буде нашим сусідом ще тривалий час», — резюмує експерт.