Експерт відповів, чи передасть Німеччина винищувачі Україні

Канцлер Німеччини Олаф Шольц утримує стабільну позицію щодо передачі Україні винищувачів. Проте це не означає, що вона не зміниться в майбутньому.

Олаф Шольц
Олаф Шольц

Експерт відповів, чи передасть Німеччина винищувачі Україні

Канцлер Німеччини Олаф Шольц утримує стабільну позицію щодо передачі Україні винищувачів. Проте це не означає, що вона не зміниться в майбутньому.

Про це заявив політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Ми маємо усвідомлювати, що станом на зараз Шольц стабільно відмовляється від передачі винищувачів Україні, вважаючи, що це екскавація ситуації на фронті. Тому в принципі зараз позиція Шольца по літаках дуже схожа на те, що говорила Німеччина щодо танків Leopard десь у вересні минулого року. Тобто ми розуміємо, що певні перемовини йдуть, але вони потребують часу», — наголосив він.

У Німеччині йде мова про літаки Торнадо. Експерт повідомив, що країна збирається 93 таких літаки списати, натомість замінити їх на F-35.

«Відповідно українська сторона, через заступника міністра закордонних справ пана Мельника, експосла в Німеччині, неодноразово говорила про те, що було б непогано передати ці Торнадо Україні. Дійсно поки що позиція Шольца є стабільною. Але це не означає, що вона не зміниться в майбутньому. Тому тут питання в тому, що власне передувало позитивному рішенню Німеччини щодо танків Leopard», — сказав політолог.

Щодо передачі танків у Німеччині проходили численні мітинги не лише українських біженців, а й самих німців. Активна громадська позиція змінила свого часу думку влади стосовно постачання Україні німецьких танків. Тому Чаленко вважає, що Україні доведеться йти схожим шляхом щодо літаків.

«Але, правда, часу не так багато. Нам найголовніше те, що завдяки рішенню Великої Британії наші пілоти зараз будуть навчатися на західних літаках, і в принципі вони зможуть після цього керувати як F-16, так і цими Торнадо. Тому питання виключно в часі й у подальших перемовинах», — додав експерт.