Єдиним джерелом влади в Україні є народ, але не визначено, що є народ, — експерт

Якщо взяти з юридичної точки зору, то відповідно до 5 статті Конституції єдиним джерелом влади в Україні є народ. Одне тільки питання, що ніде в Конституції не визначено, що є народ.

Олексій Якименко та Андрій Кочуков у програмі "Суспільні діалоги"
Олексій Якименко та Андрій Кочуков у програмі "Суспільні діалоги"

Про це зазначив експерт PhD із соціології Андрій Кочуков у програмі «Суспільні діалоги» на телеканалі I-UA.tv.

«Відповідно до цього наші так звані еліти це трактують по своєму. Тобто ви берете участь у виборах, вибираєте своїх представників, відповідно, ці представники вирішують все за вас. Хоча насправді є дві серйозні речі, чому ми відрізняємося від європейців. Є два моменти: це влада і координація», — пояснив він.

При тому, підкреслив соціолог, влада і координація — це радикально, абсолютно різні речі.

«Координація — це коли в тебе є якась група проектів, якась група дільності, в яких ти береш участь. І ти не несеш відповідальність за те, що в тебе буде результат цього проекту. Відповідно, ти не можеш ніяк впливати фактично на команду, яка виконує це. Бо тоді, коли ти почнеш впливати на команду, яка несе відповідальність за проект, ти сам понесеш відповідальність. Координація — це коли ти дивишся за командою та направляєш її. Це погляд зверху. Влада — це коли ти даєш комусь завдання щось зробити й можеш сам на це завдання впливати. Але при цьому всьому ти несеш відповідальність за результат», — розказав він.

За його словами, в Україні немає ні координації, ні влади.

«Тобто це не координація, що вони (представники влади, — ред.) зараз роблять, і це не влада, бо вони не несуть відповідальності. Мало того, вся ця історія тримається тільки на одному — це корупція. При тому корупція в її системному значенні. Це вибудування схем, систем, процесів, яких ніхто не бачить, не чує, про які ми можемо тільки здогадуватися. А зараз це ще й вплив людей, в яких є амбіції, але немає мізків. Це абсолютне нерозуміння того, що таке система, системний процес», — додав Кочуков.