Візит Зеленського до Європи: експерт розповів, чи чекати «замороження» війни

Захід в черговий раз продемонстрував, що ніхто не збирається відмовлятися від підтримки України. Всі заяви Європи одноголосні — росія повинна забратися з території України.

Візит Зеленського до Європи: експерт розповів, чи чекати «замороження» війни
Візит Зеленського до Європи: експерт розповів, чи чекати «замороження» війни

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політичний експерт Ігор Рейтович.

«Турне президента Зеленського по Європі було успішним з точки зору практичних наслідків, які в найближчий час ми побачимо у вигляді літаків, дальнобійних ракет, а також у збільшенні фінансової та військово-технічної допомоги Україні. Захід в черговий раз продемонстрував, що ніхто не збирається відмовлятися від підтримки України. Адже в рф вважали, що світ, зокрема ЄС, втомиться допомагати Україні. Проте всі заяви Європи одноголосні — росія повинна забратися з території України. Навіть президент Франції Макрон, який любив заглядати в очі до путіна та канцлер Німеччині Шольц сказали, що мирний план запропонований Україною є підходящим для того, щоб починати предметну розмову про завершення війни та покарання росії», — каже політолог.

Також він відзначив, що візит Зеленського став знаковим до ЄС на тлі заяв про підготовку рф до повномасштабного вторгнення з боку росії.

" Це говорить про те, що ситуація під контролем та немає некерованості та побоювання загроз з боку рф для нашої країни. Проте у деяких країн ще є бажання домовитися з росією, пробуючи зрозуміти її інтереси. Але таких країн в ЄС стає все менше. Ілюзій у ЄС вже немає. Вони ще залишилися у кількох країн, зокрема Угорщини. Країни, які є лідерами у ЄС — Франція та Німеччина остаточно погодилися, що спочатку треба нанести військову поразку рф та підтримати Україну, а вже потім говорити про переговори, але на умовах, які висуває Україна", — каже експерт. За його словами, візит Зеленського до ЄС було давно заплановано. А гучні відставки у владі через корупційні скандали — це співпадіння на тлі поїздки голови держави.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський у четвер, 9 лютого, прибув до Брюсселя разом з французьким колегою Еммануелем Макрон. Український лідер виступає у Європарламенті, а також відвідає саміт ЄС.

Раніше британський уряд повідомив, що у середу 8 лютого президент України Володимир Зеленський відвідує Лондон, вперше офіційно перебуваючи в західній Європі за рік з часу вторгнення Росії 24 лютого 2022 р.