Так звана стратегія реінтеграції Криму, не має ніякого сенсу — експерт

Заяви, які зараз лунають про підготовку кадрів для реінтеграції деокупованих земель, нагадують хибну реальність.

Юрій Смелянський
Юрій Смелянський

Про це під час ефіру заявив економічний експерт, який є одним з авторів Стратегії повернення Криму Юрій Смелянський.

«Треба зрозуміти, в якій політико- територіальній моделі Крим повертається до України. Автономна республіка Крим, Кримська національна автономія чи Кримська область. Перед прийняттям такого рішення має бути широке громадське обговорення. Наступний момент — з’ясувати, яка планується регіонально- економічна модель. З відповіді на це питання випливатиме відповідь на питання освітньої реінтеграції. У Криму до окупації працювали 2 вищих навчальних заклади, які були створені під Конституцію Криму та фінансувалися з бюджету півострову. І в одному і в іншому — ректори колаборнати. Крім того, ці Вузи були магазинами з продажу дипломів про вищу освіту. Тобто це були центри освітньої корупції. Тому цікаво, якою бачать освітню реінтеграцію представники президента, коли пишуть про повернення всіх вищих навчальних закладів до Криму?», — каже експерт.

За його словами, готувати кадри для реінтеграції деокупованих земель мають з урахуванням регіональної специфіки. В іншому випадку така підготовка не матиме жодного сенсу.

«Треба брати фахівців, які розуміють та знають кримську специфіку. Заяви, які зараз лунають про підготовку кадрів для реінтеграції деокупованих земель, нагадують хибну реальність. Її завдання показати напружену працю українських чиновників у кримському питанні. Була Кримська платформа, завдання якої була співпраця з нашими західними партнерами по наповненню фонду реінтеграцї Криму.

Влада вже розуміє, що те, що вона назвала стратегією реінтеграції Криму, не має ніякого сенсу. Перший крок — переробити та перезатвердити цей документ в координатах людини та потреб її інтересів. Питання, які є базовими для реінтеграції Криму, наприклад, політико- територіальний устрій. Вже повинна бути запропонована модель і вона повинна обговорюватися. Зокрема, конкретні ризики. Цього поки немає", — резюмує експерт.