Чому Дуда допустив перемогу путіна — відповідь експерта

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що рф може перемогти у війні, для того, щоб Україна якнайшвидше отримала допомогу від Заходу, та отримала всю необхідну зброю на черговому Рамштайні.

Анджей Дуда
Анджей Дуда

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Очевидно, що жодна з сторін зараз не бере гору чи тотально програє. Слова Дуди насправді відображають значимість підтримки Заходу для того, щоб Україна могла і далі ефективно оборонятися та звільняти території від російських загарбників. Тому Дуда подає сигнал для західних країн, які часто поринають в бюрократію, забуваючи про час. А надання підтримки ЗСУ необхідне прямо зараз. Тому Дуда своїми заявами закликає Захід не гальмувати питання надання зброї та не гальмувати розширення допомоги. Очевидно, що фраза Дуди про можливу перемогу путіна у війні, прозвучала перед черговим Рамштаймом, де має обговорюватися поставка літаків та винищувачів багатоцільового призначення. Очевидно, що це інформаційна підготовка та меседж до інших учасників антипутінської коаліції з закликом підтримати Україну», — каже І. Чаленко.

На думку експерта, такі заяви А. Дуди тільки пришвидшують допомогу з боку Заходу, збільшуючи її кількість.

На питання, чому на Заході забувають про Будапештський меморандум, експерт відповів наступне:

«Якби меморандум навіть не був юридично зобов’язуючим документом, то єдиний пункт, який там було прописано — скликання підписантів для консультацій. Вони всіх скликали, крім росії. Тобто вони виконали свою частину зобов’язань, але ті умови, за які Україна віддала третій ядерний арсенал в світі, з точки зору нинішнього часу абсолютно неадекватні. Зрозуміло, що ми розуміємо цю помилку. Але, якщо повертатися до умов початку 90-х років, то тоді, українські політики літали в хмарах, думаючи, що ядерне роззброєння буде відбуватися всюди. Крім того, вони вважали, що грошей на утримання ядерного арсеналу немає, а на Україну ніхто нападати не буде. Це загальна проблема політиків 90-х років, якою скористалася рф та західний світ, щоб себе захистити. Зараз ми перебуваємо на етапі, який розпочався ще з осені 2013 року. Тому українці за цей час вже заробили на підтримку, яку маємо отримувати, як народ, що захищає загальнодемократичні цінності проти кремлівського режиму», — каже експерт.

Він зазначив, що Захід постійно думає про червоні лінії — як йому не вв’язатися у війну з рф.

«Проте якщо Захід не надаватиме нам достатньої підтримки, то вони посилюватимуть власного супротивника, який вже заявляє, що рф може дійти і до Ламаншу», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що президент Польщі Анджей Дуда в інтерв’ю виданню Le Figaro заявив — Україна терміново має отримати військову техніку від своїх західних союзників у найближчі тижні, в іншому разі росіяни можуть виграти війну.
На запитання, чи можуть росіяни все-таки виграти війну, Дуда допустив, що це можливо, якщо Україна не отримає допомогу дуже терміново.

Рекомендовані публікації