Візит Сійярто до Білорусі: чи готують Україну до чергового Мінську — відповідь експерта

Позиція офіційного Брюсселю щодо України не змінилася, розмови Угорщини про перемовини — це спроба Будапешту використати українське питання для отримання дивідендів в межах Євросоюзу.

Петер Сійярто
Петер Сійярто

Про це в коментарі заявив політолог Олексій Якубін.

«Візит Петера Сійярто до Мінську це в першу чергу виклик для Брюсселю. Тобто це показник того, що Будапешт хоче далі торгуватися з Брюсселем. Адже під час візиту президента Зеленського до ЄС, представники Угорщини заявили, що у разі вступу України до ЄС, вони не будуть підтримувати це питання. Тож Будапешт намагається вибити собі додаткові преференції з фондів Євросоюзу. А заграючи з Білорусю, вони тим самим намагаються вибити для себе преференції. Будапешт просто торгується — позиція Брюсселю щодо України не змінилася. До речі, це перший візит такого рівня посадовця до Білорусі після початку повномасштабного вторгнення росії. Проте для України він не відіграє жодної ролі», — каже А. Якубін.

За його словами, голова МЗС Угорщини Сійярто під час свого візиту до Білорусі не зможе вести перемовини від ЄС за спиною України.

«Адже без згоди України це неможливо. Проте почати перемовини про так звані мирні перемовини чи організувати новий майданчик для перемовин — це не ключова мета Угорщини. Вони хочуть показати Брюсселю, що у випадку не розблокування фінансування, Будапешт буде діяти на власний розсуд. Для того, щоб з’явився новий майданчик для переговорів — Україна мала про це попросити офіційний Будапешт. Але офіційний Київ про це не просив Будапешт. Тому Будапешт лише набивається в посередники, щоб збільшити власну ціну. Показати, що їх роль в цих процесах значно більша, ніж вона є насправді», — підкреслив експерт.

Він нагадав, що попереду розробка 10 -го пакету санкцій ЄС проти рф.

«Як завжди перед такими пакетами Угорщина намагається вибити собі преференції за згоду на черговий пакет санкцій. Крім того, Сійярто міг поїхати до Білорусі через заяви про повномасштабний наступ рф. Адже сьогодні МЗС Франції закликав покинути територію республіки Білорусь своїх громадян. Не виключно, що Сійярто поїхав туди, щоб передати певні сигнали від європейських чиновників, які вони не можуть передати напряму. Тому саме Сійярто міг передати думку ЄС — щоб Білорусь не приєдналася до військової компанії рф проти України. В іншому випадку проти неї буде введено весь масштаб західних санкцій», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що глава МЗС Угорщини приїхав до Мінська, щоб подати «позицію Будапешта про необхідність мирних переговорів щодо України». З ким конкретно він зустрічатиметься у Мінську — не повідомляється. Він навіть «готовий до критики свого візиту до Білорусі». Очевидно, що багато хто критикуватиме візит, але наша позиція чітка: канали комунікації повинні бути відкритими. «Якби ми цього не зробили, я не зміг би сьогодні донести до вас заклик до миру», — повідомив Сійярто.