Створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання рашистів: чи чекати Нюрнберг — 2

В середині України має бути створений спеціальний суд з універсальною юрисдикцією по переслідуванню за міжнародні воєнні злочини.

Створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання рашистів
Створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання рашистів

Про це в коментарі i-ua.tv заявив український правознавець. Директор Центру досліджень воєнних злочинів при Інституті держави і права ім В.М.Корецького НАН України Микола Сірий.

«Притягнення до відповідальності за злочини агресії, воєнні злочини, злочини в яких проявляється геноцидна поведінка та екоцид — це сьогодні на порядку денному. Це крім того, що перед Україною стоїть завдання звільнитися від окупації та захиститися від агресії, захистити себе та світ. На такому ж високому рівні стоїть питання відповідальності. Якщо на початку повномасштабної агресії питання відповідальності рф та її агентів не було таким гучним в світовому масштабі, то за цей рік весь світ в цьому напрямку пройшов великий шлях. Зокрема, від загальних меседжів про те, що має бути відповідальність, і тоді в рамках цих меседжів стояв лише Міжнародний кримінальний суд, до того, що сьогодні Україна разом зі світом перебуває вже в іншій точці. Вона називається: світове товариство об’єднує зусилля для створення спеціального міжнародного трибуналу. Це вже більш високий та більш системний рівень та підхід. Адже Міжнародний кримінальний суд працює понад 20 років, але не демонстрував серйозних результатів. Але ж він і не торкався агресії, війн та злочинів такого масштабу, як в Україні», — каже експерт.

Він зазначив, що Україна разом із світом натепер підійшли до прийняття рішень, які схожі на рішення, що запроваджувалися під час Нюрнбергу.

«Йдеться про такого ж характеру суд. Нагадаю, що Нюрнберзький трибунал було створено на основі багатосторонньої угоди, до якої приєдналися ключові країни світу. Вони взяли на себе відповідальність провести цей суд та реалізувати механізми відповідальності. Варто констатувати, що ці механізми були реалізовані. Зокрема, були притягнуті до відповідальності не тільки очільники фашистської Німеччини, але й держава тривалий час виплачувала репарації народам, які постраждали від тієї війни», — підкреслив експерт.

За його словами, відповідальність рф за злочини в Україні також має настати. Вона має бути реалізована в належному форматі.

«Це означає наступне. В сфері міжнародної кримінальної відповідальності діє принцип субсидіарності. До відповідальності мають право і зобов’язані притягати воєнних злочинців, або злочинців, які вчинили інші міжнародні кримінальні злочини, всі країни на національному рівні. При цьому, в першу чергу, таке право має країна, на території якої вчинені злочини. А, окрім того, на основі універсальної юрисдикції також і інші країни, інтереси яких були зачеплені. Сьогодні вже розгорнута масштабна робота в багатьох країнах світу, починаючи від США, Великобританії, Німеччини, Нідерландів та інших європейських країнах, де діють спеціальні суди з універсальною юрисдикцією. Загалом це близько 20 країн. Відповідно, як тільки російські злочинці потраплять до сфери юрисдикції цих країн, вони будуть притягнуті до міжнародної кримінальної відповідальності «, — каже експерт.

На його думку, робота по створенню міжнародного спеціального суду по агресії, зараз надзвичайно активізована.

«Ця робота є частиною загального руху демократичного світу, до відновлення міжнародного правопорядку. Одна складова — робота по впровадженню цього суду. Друга складова — відгородження росії від демократичного світу. Зокрема, в економічному та культурному плані та безпекових питаннях. Це відгородження призведе до серйозних наслідків в рф. Це створить умови для реальних перспектив притягнення російських міжнародних злочинців до відповідальності», — підкреслює експерт.

Також Микола Сірий наголосив, що Україна ще не створила інституцій, які є на сьогодні є в Голландії, Німеччині, Бельгії, США та Британії.

«Коли ми говоримо про загальну систему притягнення до міжнародної відповідальності, то важливо покладатися не лише на міжнародні зусилля, а й Україні слід виконувати свою домашню роботу. Станом на сьогодні Україна виконує роботу лише в частині фіксації воєнних злочинів, яких за повідомленням Офісу Генпрокурору понад 60 тисяч. Проте це лише фактична фіксація. Для того, щоб ми повноцінно виконували домашнє завдання в частині притягнення до відповідальності за міжнародні кримінальні злочини, нам потрібно створити українську інституцію з універсальною юрисдикцією. Тобто український підрозділ прокуратури з компетенцією переслідувати за міжнародні кримінальні злочини. А також український суд з міжнародною компетенцією. На жаль, пройшов рік, а ми не створили цих інституцій та не розпочали над цим роботу. Тобто Україна не створила інституцій, які є на сьогодні в Голландії, Німеччині, Бельгії, США та Британії. Ми не перелаштували свою національну юридичну систему на спеціальну роботу з переслідування міжнародних кримінальних злочинів за міжнародною кримінальною процедурою, за правилами притягнення до відповідальності саме в рамках міжнародних правил. З одного боку, добре, що Україна працює над посиленням міжнародної коаліції по створенню міжнародного суду для притягнення до відповідальності за російську агресію, але нам так само важливо виконувати зазначену домашню роботу. Тобто, щоб в середині України був створений спеціальний суд з універсальною юрисдикцією по переслідуванню за міжнародні воєнні злочини. Тоді можна говорити, що ми робимо все, що потрібно», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Італія підтримує створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання рашистів за агресію проти України.