Дев’ятий Рамштайн: експерт розповів, чого очікувати Україні

Україна потребує броньованої техніки, боєприпасів та ракет з літаками, і у неї є всі шанси це отримати.

Дев’ятий Рамштайн
Дев’ятий Рамштайн

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Віталій Кулик.

«Всі говорять про необхідність для України штурмової авіації. Це суттєво змінить ситуацію на полі бою та створить умови для нашого контрнаступу, де б він не відбувся. Це посилить можливості для звільнення територій від російських загарбників. Це дуже лякає росіян, але нас цікавить не лише авіація, а і ракети середньої та великої дальності та безпілотники, які здатні наносити удари на великі відстані. Причому дуже потужні. Також нас цікавлять боєприпаси та ракети. Адже Україна за роки незалежності не спромоглася налагодити їх виготовлення», — каже експерт.

Він зазначив, що Україна потребує броньованої техніки, боєприпасів та ракет з літаками.

«Ми чуємо від західних партнерів, що є зростання втоми та що країни ЄС та НАТО запустили власний ВПК. Адже в них не вистачає ресурсів для підтримання власних армій на європейському театрі воєнних дій. Проте завдання українських переговорників на Рамштайні — забезпечити нинішній рівень допомоги та отримати літаки та ракети. Поява винищувачів F16 буде мати не лише військовий ефект, але й морально психологічний для українських військових. Тож поява штурмової авіації — це одна з ключових для майбутньої перемоги та контрнаступу. Тож завдання на Рамштайні — добитися передачі літаків та ракет, а також забезпечити поставки боєприпасів», — каже В. Кулик.

За його словами, шанси отримати F16 та дальнобійні ракети величезні. Принаймні є позиція США та Британії, що літаки треба давати.

«Питання лише в тому, які це будуть літаки та ракети. Є побоювання Заходу про те, що ця зброя може бути заснована для ударів по території рф. Зокрема, по Брянську, москві. Проте ми маємо використовувати військові потужності для того, щоб переслідувати ворога де б він не перебував. Контрагрумент для отримання літаків та ракет — якщо Україна не втримає фронт та не переможе у війні, то ніякі танки та винищувачі не допоможуть Польщі, Німеччині та Прибалтиці, бо рф піде далі. Передаючи Україні озброєння, вони убезпечують себе від можливого вторгнення. Прикладом цього є дії Данії, яка передала Україні французькі самохідні гармати. Це акт політичної волі, який свідчить, що допомагаючи Україні, вони захищають себе», — резюмує політолог.