Усі успішні країни об’єднує ефективна економічна модель, — експерт

Усі успішні країни об’єднує одна риса — ефективна економічна модель, яка відповідає ресурсам, геополітичному становищу, потенціалу тощо. Правильна економічна модель дає результат — ефект розвиненої економіки високого рівня життя людей, практично незалежно від наявних ресурсів.

Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив економіст Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» на телеканалі I-UA.tv.

«У світі є близько 60 країн, які ми можемо віднести до успішних, заможних, багатих, економічно та технологічно розвинених. Власно практично всі ці країни зараз підтримують Україну. Це дуже різні країни: маленькі та величезні, у яких майже немає ресурсів і в яких є велика кількість ресурсів», — зазначив експерт.

Війна повторюється, й кожного разу практично з одним і тим самим ворогом, відмітив гість програми. Він пояснив, чому на Україну нападають.

«Візьміть будь-який підручник історії України, будь-якого автора. Знайдіть у цьому підручнику хоча б один абзац про господарку (зараз це називається економіка) в певний історичний період України. Як у нас написана історія? У такому-то році князював такий-то чи така-то, були такі-то битви, там перемогли, там програли. Про господарство — що виробляли, чим торгували, з ким торгували, в якій кількості, яка структура була торгівлі — нічого немає. Ми військово вигравали своїх ворогів, потім пару років існуємо, і знову держава розпадається. Тому що не було організованої господарки», — наголосив Новак.

За його словами, після війни українці мають зробити фактично історичні висновки, виправити свої помилки та організувати ефективну економіку.

«Ефективна господарка — це основа держави та державності. Яка економіка — такий і стан всіх сфер життя суспільства та держави. Але основне — це з чого починається людина — освіта, культура, наука. Це три фундаментальні речі. З цим в українців проблем немає. У нас проблеми з державною справою, яка базується на економіці», — підсумував економіст.