В 2017 році в Україні відбувалася антисудова реформа — Віктор Шишкін

Зокрема, процесуальні кодекси, які прийняли в галузі адміністративного, господарського та цивільного судочинства, погіршили стан людини, яку суд повинен захищати.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«Суспільство дозріло до справедливого суду в Україні, але хто ж слухає ту частину суспільства. Адже вискакують Шабуніни та кричать, що треба зробити певні кроки, але ніхто не хоче прислухуватися до іншої думки. Тож чому певні особистості взяли на себе монополію, кажучи що це думки Заходу, проте це може бути далеко не так. Коли кажуть, що в Україні корумповані суді, то не слід забувати, що такі ж корумповані судді в Італії. До речі, це найбільш корумпована країна ЄС. Тож чому переверяючі не їздять до Італії, а прив’язалися до України?», — питає експерт.

Він зазначив, що багато юристів в Україні не знають, що таке поняття корупції.

«Україна вперше прийняла закон про корупцію в 1995 році та написали про визначення корупції. А що написали в законі про корупцію в 2015 році? Там що є термінологічне визначення корупції? Крім того у нас немає дефініцій. Адже повикидали такі явища, як хабарництво та здирництво. Крім того, „зелені“ просунули в Конституційний суд Ольгу Савгирю, яка в 2010 році фактично підтримала скандальний антиконституційний закон про Чорноморський флот у Криму. Справа проти цього не була відкрита. І тепер ми маємо вважати, що Савгиря захищає інтереси в КСУ. Її місто в Лук’янівському СІЗО», — зазначає експерт.

Також експерт підкреслив, що найбільш важлива та важка робота — це формування суддівського корпусу.

«Тож треба займатися цією частиною судово- правової реформи 92 року, а не розказувати казки суспільству, що це все судова реформа. В 2016 та 2017 році відбувалася антисудова реформа. Ідіотські за своїм змістом процесуальні кодекси, які прийняли в галузі адміністративного, господарського та цивільного судочинства, погіршили стан людини, яку суд повинен захищати. Суспільство розвивається сіносуідально. З 2010 році пішов спад і зараз ми знаходимося на стадії спаду. Ніхто не хоче враховувати експертну думку. Влаштовують маніпулятивні поверхові гасла», — резюмує В. Шишкін.