«Це велика геополітична гра». Військовослужбовець розповів, чому Україна не атакує військові цілі в білорусі

Україну неодноразово обстрілювати з території білорусі. Кількість ракет, запущених звідти, уже складно порахувати. Але Україна не атакує білоруські військові цілі, оскільки сама не вирішує, куди та як відповідати. Це велика геополітична гра.

Хроніка військової активності на території білорусі, 15 лютого
Хроніка військової активності на території білорусі, 15 лютого

Про це заявив заступник командира батальйону «Патріот» Ярослав Троян у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Якби не було ядерної зброї в росії, то ми могли б відповідати і по їхній території, і по білорусі. Я думаю, таких обмежень у нас би не було. Але західний світ дуже боїться, зокрема й Америка, щоб це не переросло в ядерний конфлікт. Тому все потрошку, хоча це коштує багато життів наших дівчат і хлопців. Але ми маємо серйозного супротивника, щоб там не казали, з великим людським потенціалом, з великою кількістю зброї, у тому числі ядерної», — пояснив він.

Чи є в України можливість відповісти, чи має вона відповідну техніку, дізнатися можна буде після війни, вважає Троян.

«Бо те, що нам дають і що озвучують офіційні кола, — це одне, а те, що ми маємо насправді, — це інше. Я думаю, є щось, що долітає до окремих частин. Коли для цього буде прийняте рішення разом з нашими союзниками, я дуже сподіваюся, що буде використана авіація. Але не на сьогодні. Хоча особисто моя думка, якщо в тебе стріляють, треба стріляти у відповідь. І не важливо, чи ввійшли вони офіційно у війну чи ні», — зазначив заступник командира батальйону.

За його словами, в Україні навіть юридично війни немає.

«Військовий стан відрізняється від стану війни за Конституцією. Військовий стан вводиться, коли є загроза вторгнення, а коли є саме вторгнення, то вводиться стан війни. Це різні поняття. На жаль, ми граємо за дуже складними міжнародними правилами», — додав військовослужбовець.

Рекомендовані публікації