У нас є унікальний досвід прогнозування дій кораблів противника в морі, — Степан Яким’як

Україна має унікальний досвід прогнозування дій кораблів противника в морі.

Степан Яким’як
Степан Яким’як

Про це повідомив начальник кафедри ВМС Національного університету оборони України капітан 1 рангу Степан Яким’як.

«Унікальність наших дій була обумовлена тим, що по суті вперше було успішно застосовано береговий ракетний комплекс „Нептун“ та завдано ударів по фрегату „Ессен“, ракетному крейсеру „Москва“. Велику роль у виявленні надводних кораблів противника відігравав БпАК „Байрактар-ТВ2“», — розповідає Степан Яким’як.

За його словами, унікальним досвідом наших ВМС ЗС України є пришвидшене набуття спроможностей і успішні дії окремого берегового ракетного дивізіону з береговим ракетним комплексом РК-360МЦ «Нептун».

«Також унікальним є досвід роботи органу управління угруповання РзС ВМС з ведення аналітичної роботи та проведення ретроспективного аналізу бойових дій противника, врахування висновків з досвіду дій сил чф у російсько-грузинському воєнному конфлікті на морі у 2008 році, прогнозування дій кораблів противника у морі. Ця робота надала можливість випереджувати противника, завдавати успішних ракетних ударів по його кораблях, що врешті призвело до зриву його панування на морі та відмови від активних дій за межами прибережних районів Криму», — додає капітан 1 рангу.

Окремо він згадує про відновлення контролю над островом Зміїний.

«Це події на морі, які, з одного боку, призвели до болючих втрат, а з іншого боку — до успішного відновлення контролю над ним. Ці події не можна применшувати, бо це також був символ боротьби. Але не потрібно й перебільшувати значення звільнення острова. Володіння або контроль над островом давали певні, в основному тактичні, переваги противнику чи нам», — розказав він.

Степан Яким’як зазначає, що не слід пов’язувати відновлення контролю над островом Зміїний з ударами по кораблях та знищенням ракетного крейсера противника, бо це різні події, різного значення.

«Нині є і нові етапи збройної боротьби на морі: дії в умовах „зернової ініціативи“ та втрата противником контролю над власними водами після удару БпАК та безекіпажними надводними комплексами по силах противника у Севастополі 29 жовтня 2022 року. По суті, це початок нової епохи у розвитку військової справи, початок епохи роботизованих війн, про які ще недавно ми тільки розмовляли», — підбив підсумок начальник кафедри ВМС Національного університету оборони України капітан 1 рангу Степан Яким’як.

Нагадаємо, станом на 16 лютого 2023 року в Чорному морі на бойовому чергуванні перебували 7 ворожих кораблів, з них 2 — носії крилатих ракет «Калібр», загальний залп — 16 ракет.