Микола Голомша: «Сьогодні немає такої системи, яка б могла захистити права людини»

В Україні не існує системи відстеження діяльності державних органів, також відсутній інститут кримінології, який повинен вивчати причини та умови, у тому числі й зародку корупції. Сьогодні в країні немає такої системи, яка б могла захистити права людини.

Микола Голомша: «Сьогодні немає такої системи, яка б могла захистити права людини»

Про це повідомив колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Я вважаю, що останнім десятиліттям слідчі органи зловживають правом на обшуки, на затримання, на арешти. Притому цей новий закон, так званий кримінальний процесуальний закон, який створений був під патронатом Портнова, змодельований з чотирьох різних світів. Він послабив захист прав людини. Раніше кодекс був досконалим, він передбачав відповідну систему захисту, навіть надання допомоги в захисті. А новий кодекс категорично змінив формулу. Його прийняли для того, щоби будь-яку людину можна було затримати без будь-яких належних для того підстав. Тобто сьогодні, наприклад, правоохоронці можуть взяти анонімне звернення, взяти всі дозволи в судах на обшуки, на проведення спеціальних технічних заходів, на стеження, і ніхто не несе ніякої відповідальності», — пояснив він.

Окрім цього, розказує експерт, цей кодекс вилучив такі поняття як приводи та підстави.

«Він (кодекс, — ред.) передбачив, що є заява, є сигнали — ти реєструєш і розслідуєш. Таким чином він порушує права людини, тому що кожне переслідування фіксується. А також питання в автобіографії людини. Коли вона пише її, вона ж буде вимушена сказати, що її затримали за підозрою у скоєнні злочину. Ніхто не несе ніякої відповідальності, притому наслідки також не компенсуються, як правило. Тобто це дуже серйозно послабило дотримання забезпечення прав людини», — зазначив ексзаступник Генпрокурора.

Чинною Конституцією України передбачено, що повноваження нагляду прокуратури існують до створення нових контролюючих і державних органів, які переймуть ці функції.

«При Петру Олексійовичу Порошенку, який є представником олігархату, владі набридли претензії органів прокуратури від імені держави, і нагляд було взагалі ліквідовано. Тоді прийняли законопроект. Зрозуміло, які реформи може вчиняти людина, яка немає освіти та немає взагалі досвіду роботи в органах прокуратури. Тому цей нагляд було ліквідовано. А будь-яких інших державних органів не було створено, які б перейняли ці функції. Це така абракадабра. Ці реформи були за бажаннями молодих людей, але недосвідчених, зробити щось краще. Але як може зробити краще людина, яка в основному не розбирається в тих речах? Це створило умови для зловживань і порушень», — підкреслив Голомша.

За його словами, зараз необхідно переглянути всю систему стримувань, бо фактично вона відсутня.

«Якщо колись за незаконне затримання прокурор отримував догану, то сьогодні ніхто такого не робить. Якщо колись прокурор міг припинити протиправну діяльність слідчих органів або оперативних служб шляхом відповідного документу реагування, то сьогодні навіть подання забрали, прокурор не має права писати такого. Якщо до уряду допустити людей неосвічених, то вся держава має шанс скотитися до їхнього рівня. Не можна людей, які не мають для того підстав, призначати на посади», — додав він.