Альфа-банк, Київстар, Sport Life: експерт розповів, чому в Україні досі не націоналізували великі російські компанії

Зараз лунає багато заяв щодо націоналізації російських активів в Україні. Але є гіганти, які досі працюють на українському ринку, основний дохід яких іде в російський бюджет.

Андрій Новак
Андрій Новак

Усе залежить від політичної волі влади, заявив економіст Андрій Новак у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Націоналізація російських компаній, які працювали в Україні, — це процес абсолютно правильний. Але сподіваюся, що все-таки дійде до того, що абсолютно всі російські компанії без пільг і преференцій рано чи пізно будуть націоналізовані в Україні», — зазначив він.

За його словами, зараз деякі з них, такі як Альфа-банк (зараз уже Sense Bank) і Київстар, напевно, ще розглядаються як системні, націоналізація яких може призвести до серйозних проблем для українців і для українських компаній.

«Але, я думаю, що досвід націоналізації такої системної компанії як ПриватБанк у свій час повинен сьогоднішній владі дати можливість націоналізовувати такі системні банки як Альфа-банк (Sense Bank), який уже на випередження почав так званий ребрендинг, щоб нібито уникнути націоналізації», — пояснив експерт.

Новак вважає, що технологічно зараз не є проблемою націоналізувати такі системні компанії як Альфа-банк (Sense Bank) чи Київстар.

«Власне, Sport Life, на мою думку, взагалі можна було без проблем націоналізувати. Але напевно з приводу цих компаній в Україні на сьогодні працює дуже потужний лобізм представників і власників цих компаній в українській владі. Саме через причину такого лобізму їх ще досі не націоналізували. А лобізм — це питання вигоди. Тобто комусь в українській владі зараз вигідно навіть не ставити питання про націоналізацію цих безумовно великих російських компаній, які заробляють великі гроші на Україні, на українцях, сплачуючи податки до російського бюджету, таким чином фінансуючи за рахунок грошей українців війну проти українців. Дуже велике питання до української влади та її представників, які, отримуючи певну вигоду, досі не піднімають це питання та по факту не націоналізують ці великі російські компанії», — підсумував економіст.