Влада вимушена щось робити, щоб заспокоїти суспільство, — економіст про підвищення пенсій

У 2023 році пенсії для українців знову будуть підвищені. Уже цього березня Уряд проведе індексацію пенсій на 20%. Під індексацію підпадатимуть усі категорії, визначені в законі «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Влада вимушена щось робити, щоб заспокоїти суспільство, — Юрій Смелянський
Влада вимушена щось робити, щоб заспокоїти суспільство, — Юрій Смелянський

Про це 17 лютого повідомили в Уряді.

Економічний експерт Юрій Смелянський прокоментував підвищення пенсій телеканалу I-UA.tv.

«Зараз коли ще йде війна, ми перебуваємо в ситуації, коли без західної підтримки, у тому числі бюджетної, не можемо розраховувати самі на себе, щоб вести цю війну, раптом влада заговорила про підвищення пенсій. З одного боку, так, це зобов'язання влади забезпечити людям пенсії, яку вони заробили своїм трудовим життям. Але вона повинна відповідати розумінню нормально жити. Тільки критерії „нормально жити“ у нас не встановлені. Однак і суспільство, і влада знає про те, що ті розміри пенсій, які отримує більшість населення України, варіюються в показниках від 1000 до 3000 грн. То зрозуміло, що це не ті гроші, на які можна жити більш-менш благополучно, це навіть на виживання не вистачає. А в ситуації неприйняття політики влади щодо економічних, соціальних питань, і в цілому внутрішньої політики, вони вимушені щось робити, щось говорити, щоб трохи суспільство заспокоїти. Бо суспільство сьогодні звалило на свої плечі всі тяготи підтримки Збройних Сил України», — пояснив він.

Це відбувається, оскільки влада відчуває соціально-економічне напруження, неприйняття в суспільстві та намагається це якось владнати, сказав економіст.

«При цьому про те, що пенсії не відповідають ціновій ситуації, влада знає. Колись попередня влада говорила, що вони розуміють, що розмір мінімальної заробітної плати або пенсії не відповідає сучасному стану речей, але говорили» «Ми поки більше не можемо, але колись ми зможемо». І от це «колись» уже 31-й рік. Ті, хто великі пенсії отримує, відчувають їхнє зростання. А інші люди — ні, суттєво зростання не впливає на споживчі можливості пенсіонерів. Пенсії потрібно робити відповідними до реалій життя", — додав Смелянський.