«Локальна пам'ять»: дерусифікація на Харківщині й Полтавщині та інші новини регіонів

У Харкові 16 лютого демонтували радянський орден «Перемога», який розміщувався на будинку по вулиці Миру.

«Локальна пам'ять»: дерусифікація на Харківщині й Полтавщині та інші новини регіонів

Український інститут національної пам'яті неодноразово звертався до Харківської міської ради щодо необхідностівиконання закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та з вимогою демонтувати макет ордену, який містить заборонену символіку.

Білицька селищна рада Полтавського району перейменувала 90 об’єктів топоніміки в межах кампанії з подолання російської та радянської спадщини.

Крім перейменувань у Біликах, змінені назви вулиць та провулків у селах Бутенки, Вітрова Балка, Чумаки, Колодяжне, Дрижина Гребля, Свічкареве, Чорбівка, Кустолові Кущі, Прогрес, Степове, Жуки.

Рішенню місцевих влад передувала чотиримісячна праця профільної комісії, до складу якої входили перший заступник селищного голови Ігор Федь, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар, директор Білицького краєзнавчого музею Євгеній Калашник, а також представники місцевої влади й освітяни.

У Великосорочинській територіальній громаді Миргородського району на Полтавщині перейменували 46 вулиць і провулків, назви яких мали російську імперську чи радянську спадщину.

Окрім перейменувань у Великих Сорочинцях, такі ж зміни відбулися в селах Ковалівка, Савинці, Велика Обухівка, Семеренки.

Перейменуванню передувала діяльність робочої групи, до якої входили місцеві депутати, співробітники Великосорочинського краєзнавчого музею, регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар, старости округів.

У Новогалещинській громаді Кременчуцького району Полтавської області перейменували назви десять вулиць та провулків, пов’язаних із російською чи радянською спадщиною.

Крім перейменувань у селищі Нова Галещина, назви топонімів змінили в селах Бондарі, Гайове, Василівка, Трудовик.

В Одесі Південний міжрегіональний відділ УІНП організував цикл лекцій-бесід зі студентами, курсантами та військовослужбовцями.

Начальник відділу Сергій Гуцалюк провів шість лекцій-бесід із військовослужбовцями підрозділів оперативного командування «Південь» на тему відродження національної пам’яті та спростування російських історичних міфів.

До річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну відбулася зустріч із вихованцями Одеського юридичного ліцею. А також зустріч-бесіда з курсантами Одеського державного університету внутрішніх справ.

В Одесі відбувся круглий стіл на тему «Музей як важливий засіб формування історичної свідомості громадян».

У ньому взяли участь викладачі Одеського університету імені Мечникова Олена Бачинська й Тарас Гончарук, директори шкіл Одеси та їхні заступники з навчально-виховної роботи, представники Південного міжрегіонального відділу УІНП.

Йшлося про розвиток шкільних музеїв та обмін досвідом, де такі проєкти успішно реалізуються.

Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті знайомить з історією України без міфів іноземних мігрантів.

Південний міжрегіональний відділ УІНП співпрацює з громадською організацією «10 квітня», яка опікується правовою допомогою та захистом біженців, шукачів притулку, людей без громадянства за програмою ООН. У межах цієї співпраці відбулася чергова зустріч спеціалістів УІНП з іноземцями, які планують жити в Україні.

Для інтеграції в українське суспільство цим людям потрібне знайомство з історією нашої країни.

Співробітник УІНП Олександр Городилов представив відеопродукцію Інституту, де в сучасний спосіб переповідається історія України та окремі її епізоди, пов'язані з історією Одеси та півдня країни.

31 січня начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко провів інформаційно-просвітницький захід для студентів Вінницького міжрегіонального вищого професійного училища.

Співробітник Інституту ознайомив студентів з основними подіями Перших Визвольних змагань, проголошенням УНР та Незалежності України, перебігом бою під Крутами з московсько-більшовицькими окупантами, провів аналогії з новітньою боротьбою українців за незалежність.

10 лютого до Центрального міжрегіонального відділу УІНП завітав краєзнавець, дослідник історії Літинщини, співробітник Літинської селищної ради Руслан Зелінський.

Дослідник презентував для відділу Інституту своє видання «Микулинецький монастир (за матеріалами видань ХІХ — поч. XX ст.)», в якому йдеться про хронологію подій, пов'язаних із діяльністю Микулинецького (Рожанського) монастиря, що існував на Літинщині. А також видання «Вулиці Літина», де досліджено становлення вулиць селища, міститься інформація про видатні історичні постаті, іменами яких названі вулиці, перелік підприємств, установ, організацій, пам'ятників, пам'ятних знаків, старовинних будівель, які там розташовані в населеному пункті.

Принагідно співробітник Інституту Олексій Серветнік презентував добірку видань УІНП.

2 лютого начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко провів інформаційно-просвітницьку бесіду для студентів Центру професійно-технічної освіти №1 міста Вінниці.

Темою для спілкування був День пам'яті Героїв Крут. Говорили про історичні передумови бою під Крутами 29–30 січня 1918 року, жертовність «перших кіборгів», меморіалізацію пам'яті, провели паралелі з новітньою російсько-українською війною.

7 лютого до Центрального міжрегіонального відділу УІНП завітав викладач Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу, громадський діяч Віктор Мартинюк.

Співробітник Інституту Олексій Серветнік ознайомив освітянина з напрацюваннями команди УІНП, обговорили актуальні питання відновлення та збереження національної пам'яті в регіоні, окреслили перспективи майбутньої співпраці. Олексій Серветнік презентував актуальні видання Інституту.

5 лютого для військовослужбовців 40-го полку імені полковника Данила Нечая (в/ч 3008) Національної гвардії України співробітник УІНП Олексій Серветнік провів інформаційно-просвітницьку бесіду до Дня пам'яті Героїв Крут.

Спілкувалися про події Перших Визвольних змагань, проголошення УНР та Незалежності України, перебіг бою під Крутами з більшовицькими окупантами, провели аналогії з сучасною боротьбою українців за незалежність.