Питання про заборону російської літератури в школі є ключовим — експерт

Питання про заборону російської літератури у навчальних закладах є ключовим, бо вона має імперський характер.

Питання про заборону російської літератури в школі є ключовим
Питання про заборону російської літератури в школі є ключовим

Про це під час ефіру заявила експерт з питань освіти Світлана Вовк.

«Питання з вилучення підручників на мові окупанта не просте. Нещодавно було прийнято закон, який забороняє використовувати в науці та освіті ці джерела. Навколо цього піднявся великий скандал. Науковців, як творчих працівників, не можна обмежувати у цитуванні. В цьому є суть науки, також є задача вивчати ворога, це для наших цілей дуже важливо. Проте питання заборони російської літератури в школі ключове. Дійсно на сьогоднішній день є важливим обмежити доступ до цієї літератури, тому що вона має імперських характер. Друге — це обмеження використання російської мови в процесі освіти на території освітніх закладів», — каже С. Вовк.

Експерт нагадала, що в Києво- Могилянській Академії виник скандал через наказ, який забороняє спілкування російською мовою в цьому навчальному закладі.

«Одразу пішла реакція, що це порушує права людини. Вважаю, що є така річ, як автономія університету і навчальний заклад самостійно приймає рішення, якою мовою розмовляти. Проте саме таке рішення витісняє російську імперську культуру за межі освіти», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації