Розміщення підстанцій у підземних бункерах може свідчити про відмивання коштів — експерт

Розміщення підстанцій у підземних бункерах може зайняти десятки років та свідчити про відмивання коштів. А ціна питання — 3 млрд доларів.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Корупційний досвід в Україні дає підстави сформувати думку проте, що ідея розміщення підстанцій у підземних бункерах може свідчити про відмивання коштів. Проте це не є новою думкою, вона прийшла з промисловості. На деяких виробничих об’єктах, зокрема на шахтах, розташовували підземні підстанції. В даному випадку мова йде проте, щоб сховати підстанцію. Створивши для неї безпечне середовище під землею, куди не можуть дістати ракети. Але тут питання наступне. Навіть, якщо до 24 року розмістити кілька підстанцій під землею, то до того часу вже може завершитися війна. Тому наскільки є раціональним рішення — витратити значні кошти. Якщо ж ми будемо воювати 5 і більше років, то це вже інше питання. Тому найголовніше — як ми будемо використовувати цю ідею», — каже експерт.

За його словами, сховати підстанцію у бункері — це інженерний виклик.

«Підстанції, які знаходяться під землею в інших країнах — опускаються лише на 5−7 метрів. Ракетний удар в такому випадку може досягнути своїй цілі. Тому мова йде про бункер, глибина якого сягає 15 — 20 метрів. Це набагато складніша конструкція. Якщо будівництво звичайної підстанції коштує в середньому 30 млн доларів, то підстанція на глибині 15- 20 метрів без трансформаторів та іншого обладнання, виросте в ціні до 100 млн доларів», — підкреслює експерт.

За його підрахунками, на будівництво 30 підстанцій у підземних бункерах треба буде витратити по 100 млн доларів на кожну.

«У нас є 90 підстанцій, 30 з них є ключовими. Саме по ним завдавалися ракетні удари. Будівництво однієї підстанції в бункері обійдеться в середньому 100 млн доларів. Тобто це 3 млрд доларів», — каже експерт.

На його думку, до 2024 року вдасться побудувати лише 1−2 станції.

«Будівництво 30 підземних станцій займе десятки років. Крім того, навряд чи вдасться побудувати до 2024 року хоча б одну підземну підстанцію. Адже треба буде замовити спеціальне обладнання», — резюмує експерт.

Нагадаємо, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури разом з «Укренерго» втілюють пілотний проект із будівництва магістральних підстанцій в підземних бункерах. Йдеться про будівництво захищених від ракетних і дронових атак магістральних підстанцій 330 КВ і 750 КВ в спеціальних бункерах.