Ігор Чаленко: Якби зараз у нас не було ситуації з анексією Криму, ми б визнали і Тайвань, і Косово

Якби зараз в Україні не було ситуації з анексією Криму, Україна визнала б і Тайвань, і Косово, але ми виходимо безпосередньо з національних інтересів України.

Володимир Тетерук та Ігор Чаленко в програмі "Точка зору"
Володимир Тетерук та Ігор Чаленко в програмі "Точка зору"

Про це заявив політолог Ігор Чаленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Насправді дійсно ми не мали системи зовнішньої політики стосовно Китаю, вона завжди змінювалася під різними факторами. Здебільшого ми розвивали наші економічні відносини, але Китаю в Україні цікаві порти, аграрна сфера, ринок землі сільськогосподарського призначення, старі радянські технології. Економіка завжди привалювала над розвитком політичних двосторонніх відносин. Звичайно, зараз коли декілька років немає посла в Китаї, є тимчасово повірений, я думаю, у питанні двосторонніх відносин з Китаєм ми маємо обмеженість суверенітету. Україна є державою все-таки євроатлантичного спрямування й нам доводиться зважати в розвитку наших стосунків з Китаєм на позицію західних країн. І, звичайно, це негативно відбивалося на розвиток двосторонніх відносин», — пояснив він.

Експерт зазначив, що Тайвань надав велику посильну та гуманітарну допомогу Україні під час російсько-української війни.

«Ми його (Тайвань, — ред.) не визнаємо як окрему державу. Тема Тайваню вкрай складна. Зараз усі забувають, з чого все почалося, і що таке власне Тайвань. Китайська народна республіка — це все-таки результат п'ятирічної війни до 50-го року ХХ століття, де комуністи фактично побили правих і змусили їх виїхати на територію острівного Тайваню. Це результати внутрішньої війни. Відповідно не КНР був засновником ООН, вона не посіла місце постійного члена в Радбезі ООН, це місце посідала Китайська Республіка Тайвань. І через понад 2 десятиліття КНР посіла місце Китайської Республіки Тайвань у Радбезі ООН і зайняла її місце в Генасамблеї. Більш того, на Тайвані в кінці 80-х — на початку 90-х були проведені демократичні реформи, які дійсно перетворили Тайвань на демократичну республіку, відповідно зараз там відбуваються нормальні вибори, є свої коаліції. Тобто це демократичні процеси. Треба розуміти, чому саме Сполучені Штати Америки так активно підтримують Тайвань. Бо це якраз підтримка демократичного режиму напротивагу комуністичного режиму, який зараз встановлений на території материкового Китаю. І саме тому Україні треба максимально обережно зараз ставитися до цього питання. Бо якби зараз у нас не було ситуації з анексією Криму, я думаю, що ми б визнали і Тайвань, і Косово, але ми виходимо безпосередньо з національних інтересів України», — розповів політолог.

Проте, за його словами, це не заважає Україні розвивати економічну співпрацю та на неофіційному рівні підтримувати Тайвань.

«Очевидно, якщо питання Тайваню спричинить якісь військові дії, то Україні треба буде дивитися, як загалом ситуація буде йти, в який бік. Але зараз нам не треба ставати на чиюсь сторону. Я переконаний, що ми маємо стояти на стороні міжнародного права», — додав гість програми.

Окрім цього, Ігор Чаленко зазначив, що Китай використовує слабкість москви для того, щоб розвивати власні економічні відносини, і висмоктувати за демпінговими цінами енергоресурси з боку рф.