Китай використовує слабкість москви, щоб розвивати власні економічні відносини, — політолог

Китай використовує слабкість москви для того, щоб розвивати власні економічні відносини, і висмоктувати за демпінговими цінами енергоресурси з боку рф.

Ігор Чаленко в програмі "Точка зору"
Ігор Чаленко в програмі "Точка зору"

Про це повідомив політолог Ігор Чаленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Ми його (мирний план, — ред.) очікуємо на річницю широкомасштабного вторгнення, тобто виступ Сі Цзіньпіня має бути на цю тему через кілька діб. Але звичайно Китай уже подає сигнали, що він готовий бути більш активним гравцем у руслі російсько-української війни. Хоча, як на мене, для України було б чудово, якби Китай зберігав хоча б той свій публічний нейтралітет, який він займав протягом минулого року. Тому що таким чином він міг збалансувати власне ту ситуацію, яка є, він би не підсилював агресора. Тобто політика незашкоджувача — якщо не допомагаєш, хоча б не зашкодь», — зазначив він.

За його словами, зараз Китаї продовжує посилювати своє геополітичне протистояння із США: то кулі літають, то вводяться обмежувальні заходи стосовно китайських виробників, які виробляють чіпи, то виявляють шпигунство. І головне — це тема Тайваню.

«Минулого року активно піднімалася ця тема в ЗМІ, а коли відбувся візит минулої спікерки Палати представників Ненсі Пелосі, то взагалі вибухнув весь Китай і загалом весь азійський світ. То звичайно Китай зараз дивиться на тему російсько-української війни через призму своїх відносин зі Сполученими Штатами, з офіційним Вашингтоном. І коли президент Джо Байден прямо говорить у своїх виступах, що, наприклад, створено антипутінську коаліцію на чолі із США, яка бореться з агресією, Китай це сприймає як те, що створюється його опонентом, відповідно, треба активніше діяти напротивагу цим ініціативам. На жаль, як на мене, це деструктивна позиція Китаю, але з точки зору китайської влади, звичайно, вони таким чином будуть просто підсилювати свою геополітичну вагу», — наголосив експерт.

Чаленко повідомив, що російська нафта продається за демпінговими цінами в Китаї, де переробляється або перепродається на світовому ринку за світовими цінами без обмежень.

«Звичайно на цьому виграє сьогодні Китай. Мені чомусь здається, що в майбутньому в цьому мирному плані будуть звучати саме російські темники стосовно припинення військових дій по нинішній лінії розмежування, і далі перехід у дипломатичну призму. І таким чином ми побачимо фактично Мінськ-3. Паралельно з цим, ми бачимо, як російська федерація намагається укріпити тезу про коренізацію війни для того, щоб розділити Україну на дві частини. Одна буде з колективним заходом, інша буде в проросійському колі», — вважає гість програми.

Але разом з тим, думає політолог, Китай сьогодні співпрацює з москвою саме на тому рівні, який йому вигідний.

«Якщо Китай бачить, що порушуються його власні інтереси, він на це не йде. І це насправді пастка для москви, бо в росії сьогодні як таких союзників немає. Для росії зараз Китай — це єдиний варіант у нинішній ситуації. Позиція Китаю сьогодні стосовно російсько-української війни може послаблювати наміри країни стосовно острова Тайвань. Бо чим більше буде надавати Пекін допомоги москві, тим слабша позиція стосовно Тайваню. Ми розуміємо, що йдуть два паралельні треки, і в один момент вони просто розійдуться в діаметрально різні сторони. Тобто це повністю вибивається з політики Китаю. Звичайно ми розуміємо, що в такій ситуації Китаю просто доведеться обирати: власні інтереси стосовно Тайваню чи сильніша допомога російській федерації, де Китай просто буде на міжнародній арені втрачати підтримку стосовно тайванського питання», — додав він.