Користуючись тим, що в нас несформоване громадянство, держава постійно перехоплює владну функцію, — Кочуков

Сьогодні, 20 лютого, — День пам’яті Героїв Небесної Сотні. Його відзначають згідно з указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Користуючись тим, що в нас не сформоване громадянство, держава постійно перехоплює владну функцію, — Кочуков
Користуючись тим, що в нас не сформоване громадянство, держава постійно перехоплює владну функцію, — Кочуков

Про розвиток революцій в Україні поговорили з громадським діячем Андрієм Кочуковим.

«За весь цей період, на самому початку, ще до того, як Україна стала незалежною найперша революція була признана Революцією на граніті. Це було в жовтні 1990 року. Це в основному були студенти, вони сиділи на гранітних сходах, оголосили безстрокове голодування, і виставили 5 вимог. Вони добилися свого. Через 15 днів голодування всі ці 5 вимог були виконані. Це була перша така перемога, але це був мирний спротив», — розповів він у коментарі телеканалу I-UA.tv.

Громадський діяч нагадав і про другу революцію, яка відбулася через 14 років, у 2004 році. Тоді люди вийшли через фальсифікацію виборів. За його словами, це знову був мирний спротив, але вже були намети, і це було більш масово.

«І далі був Євромайдан 2013 року, коли Янукович відмовився підписувати асоціацію з Євросоюзом, просто приїхавши на зустріч і демонстративно звідти пішовши. Спочатку вийшли студенти. Туди вийшов Беркут і їх побили. І на наступний день була вже повна площа. А в лютому Янукович утік. Це вже не був мирний спротив», — згадує Кочуков.

Якщо подивитися на розвиток революцій, каже він, то спочатку виступали з політичними вимогами, а в результаті зрозуміли, що треба брати владу у свої руки.

«Є дві речі. Є держава як владна функція, влада — це здатність, можливість приймати рішення. І є інституція. Якщо подивитися Конституцію України, Україна є республікою. Там написано, що єдиним джерелом влади є народ, тобто громадяни. Але є проблема, користуючись тим, що в нас несформоване громадянство, держава постійно перехоплює владну функцію. Інституція не має своє власної волі, немає суб'єктності. Суб'єкт у нас тільки один — громадяни України», — підкреслив громадський діяч.