путін продовжує свою улюблену гру «шантаж і блеф», — політолог

З промови президента росії володимира путіна 21 лютого перед Федеральними зборами питанню війни та зовнішній політиці було присвячено приблизно 30 хвилин. Заява про «призупинення участі» в договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь — це було єдине, на що варто звернути увагу.

путін продовжує свою улюблену гру «шантаж і блєф», — Віталій Бала
путін продовжує свою улюблену гру «шантаж і блєф», — Віталій Бала

Про це заявив політолог Віталій Бала в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«На це звернули увагу в першу чергу Сполучені Штати Америки, бо договір саме вони підписали, де обмежили кількість боєголовок. Уже декілька років росія не допускає інспекторів, які б перевіряли наявність виконання цього договору. Є думка, що не хочуть показувати, в якому жалюгідному стані ядерне озброєння. Напевно є формальний розрив росії із заходом у цьому сенсі. З приводу того, що (путін, — ред.) наголосив, що це не вихід, а тільки призупинення, я думаю, це буде щось схоже на паузу, щоб подивитися на реакцію Сполучених Штатів Америки. Як США зреагують, я думаю, ми побачимо з часом. Знову ж таки, є думка, що вони трохи почекають, а потім самі вийдуть з цього договору і таким чином собі розв'яжуть руки для того, щоб збільшити вдвічі-втричі озброєння», — пояснив він.

У цій ситуації, за оцінками західних експертів, путін знову всіх «перехитрив», повідомив політолог.

«Ця заява, яка привернула увагу всіх, на мою думку, за своїм змістом ніяких суттєвих наслідків мати не може через те, що ресурси росії обмежені, аби далі щось робити. Але він знову продовжує, як мені видається, грати у свою улюблену гру „шантаж і блеф“. Було досить чітке попередження з боку Сполучених Штатів, які можуть бути наслідки. Це насправді стримувальний фактор. Усі зрозуміли, що з росією немає сенсу щось в договірний спосіб вирішувати», — додав Бала.

Нагадаємо, президент рф володимир путін у вівторок, 21 лютого, виступив із посланням Федеральним зборам — уперше з квітня 2021 року. Там він заявив про призупинення росією участі у договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь є черговим заходом шантажу, і навряд чи призведе до суттєвих наслідків.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.