Законопроект про мінімальний термін підготовки мобілізованих: захист прав мобілізованих чи бізнес для військкоматів

Справжньою метою законопроекту є зміна статті 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», а не оптимізація мобілізаційної роботи, збереження життів наших захисників і сприяння зміцненню обороноздатності України. Законопроект має на меті прикрити тил військкоматів. Це зняття відповідальності та уникнення резонансу, як у випадку з тернопільським хлопцем Богданом.

Володимир Волков, позивний "Спас" та Євгеній Яранцев, позивний "Берет"
Володимир Волков, позивний "Спас" та Євгеній Яранцев, позивний "Берет"

Так прокоментував новий законопроект «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо мінімального терміну військової підготовки мобілізованих громадський діяч і голова УВО «Спас-23» Володимир Волков телеканалу I-UA.tv.

«Це чистої води профанація. Це фарс. Це уникнення відповідальності від резонансу, який відбувся з Богданом Покітком, з хлопцем, якого спіймали на вулиці, закинули в бус і відправили на фронт, де він за три тижні з дати вручення повістки загинув. Новий закон не передбачає ніяких бюджетних асигнувань на формування курсів допризовної підготовки, немає змін в інших законах, немає генерального підрядника Міністерства оборони, який би готував за військовими спеціальностями попередньо військових. Бо в законі уникається найголовніший критерій, його намагаються замилити, ніби ніхто не бачить і не розуміє. Наприклад, є люди за психоемоційним станом, представники української нації, які згодні бути військовими, козаками, готові взяти зброю в руки, а є такі, які цього не можуть робити за своїм станом», — пояснив він.

Військовослужбовець зазначив, що законопроектом не запроваджуються додаткові механізми захисту прав мобілізованих, які не мають жодного досвіду військової служби, або давно служили в армії та, відповідно, потребують оновлення знань і навичок перед тим, як розпочати виконання бойових завдань, окрім збільшення терміну в резерві.

«Ми сьогодні найсучасніша армія світу. Тому що в нас є основна тактична та стратегічна бойова підготовка, але нам потрібно засвоювати стандарти НАТО. Нам треба засвоювати зброю, яку надає НАТО, вчитися на Джавелінах, на нових танках, на обладнаних механізмах, які пов'язані з комп'ютерною технікою. І як за три місяці можна схопити людину на вулиці та навчити цього? Тому, з моєї точки зору, це ще більше поглиблює кризу, яка сьогодні існує, в питанні допризовної підготовки. Тобто не робить крок на зустріч до реалізації уникнення, запобігання цього процесу, а поглиблює цю кризу, формує бізнес-проект для військкоматів. Усе буде залежати від паперів», — підкреслив громадський діяч.

Голова УВО «Спас-23» пропонує передати формування навчальних центрів Територіальній обороні України.

«Депутати пишуть у пояснювальних документах до законопроекту, що немає загроз корупційних складових. Є! Цей весь механізм видає орган, який мобілізує. Вони формують новий бізнес, аби уникнути в депутатському корпусі резонансних питань, як це відбулося з Богданом. Також вони посилаються на те, що не порушується 3 стаття Конституції. Вона ганебно порушується. Тобто людину ніхто не питає, чи хочеш, чи можеш, мало того — мусиш захищати країну. Але якщо ти мусиш це робити, то держава має тебе навчити, дати тобі механізми та можливості», — вважає Волков.

За його словами, депутати самі визнали, що вони шахраї.

«Народні депутати вважають, що такі зміни добре вплинуть на обороноздатність України. Окрім впровадження нового бізнесу для військкоматів й уникнення відповідальності за життя та здоров'я нації ці зміни нічого не несуть», — підсумував військовий з досвідом.