У Києві відкрилася виставка про початок повномасштабного вторгнення

24 лютого, в роковини широкомасштабного російського вторгнення в Україну, в Києві відкрилась виставка «Лютий: грані незламності».

У Києві відкрилася виставка про початок повномасштабного вторгнення

Вона присвячена подіям оборони Києва в перші місяці великої війни. Зокрема, частина виставки розповідає про бої за аеродром поблизу Гостомеля, який російські військові планували використати для висадки десанту, що мав відіграти вирішальну роль у захопленні столиці.

Виставковий проєкт, який презентував Центр досліджень воєнної історії Збройних сил України, проводить паралель між подіями сучасної російської агресії, яка триває з 2014 року, та схожими прикладами радянської агресії в Угорщині 1956-го, Чехословаччині 1968 року та Афганістані 1979-го.

За словами заступника начальника Центру досліджень воєнної історії Збройних сил України полковника Віталія Бідного, війна проти України продемонструвала крихкість нинішньої системи континентальної безпеки та фактичне руйнування Росією системи міжнародного права. Цей збройний конфлікт привернув увагу всього світу й об'єднав український народ у боротьбі проти агресора.

За своє прагнення до свободи й незалежності Україна платить страшну ціну, зауважив у своїй промові заступник голови Українського інституту національної пам'яті Володимир Тиліщак:

«Ці дев'ять років, які ми прожили та проживаємо і є вирішальними в нашій історії. Тому що за ті дев'ять років Україна утвердила себе як незалежна держава. Тому що держава насправді здобувається не підписами на паперах — вона здобувається та утверджується страшною ціною. Й Україна з лютого 2014 року платить цю страшну ціну, про яку ми не маємо права забувати. Створення таких виставок— найкраще нагадування про те, завдяки чому Україна зберігає своє існування. Нині країна отримала шанс на перемогу завдяки тим восьми рокам і тим 365 дням стійкості. Сьогодні ми впевнені, що перемога обов'язково буде».

Виставковий проєкт «Лютий: грані незламності» реалізований у співпраці з Національним музеєм Революції Гідності, Українським інститутом національної пам’яті та Національним університетом оборони України імені Івана Черняховського. Виставка триватиме з 24 лютого по 30 березня 2023 року на виставкових конструкціях УІНП на Контрактовій площі в Києві (сквер між виходом з метро на вулиці Спаській та пам’ятником Григорію Сковороді).