Верховенство права чи верховенство закону: що має бути, розповів експерт

Верховенство закону в нас домінувало при Радянському Союзі. Зараз, оскільки велика частина людей є носіями російсько-радянсько-більшовицьких цінностей, вони претендують на верховенство закону. І вони приймають закони, які порушують наші права, Конституцію.

Володимир Колодзінський і Володимир Тетерук у програмі "Суспільні діалоги"
Володимир Колодзінський і Володимир Тетерук у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив громадський діяч Володимир Колодзінський у програмі «Суспільні діалоги» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Я побачив настрої людей на Майдані. Люди перший раз інтуїтивно тоді заявили на претензію бути суб’єктом правових відносин. Багато було емоційного обурення, свавілля, тому що Янукович хотів побудувати міліцейську державу, ту, яка зараз у росії. Ми повинні визначитися, що ми воюємо проти російсько-радянсько-більшовицької системи. Це і є верховенство закону», — пояснив він.

Необізнані люди у своїх правах звинувачують когось, а наша задача — знати своє право, підкреслив експерт.

«Ми ще повинні знати про природне право, яке вище всього, яке нам дав Бог. Якщо я народився на цій землі, я маю право на ній жити, створювати сім'ю, народжувати дітей і давати їм якісну освіту. Це фундаментальне право. Але для того, щоб людина це зрозуміла, ми повинні допомогти зрозуміти визначення слова „жити“. Не „існувати“, а „жити“. І тоді зовсім по-іншому людина відчуває свою гідність. Коли представники органів влади унеможливлюють нормальне життя, гідне, це принижує людину. Для цього треба знати право», — наголосив громадський діяч.

За його словами, більшість людей в Україні вважає, що має бути верховенство закону.

«Люди виховані в цій системі, і вони самі одягають на себе це ярмо незнання. Люди перебувають у стані патерналізму, тобто це стан, коли люди чекають, що хтось прийде і їх врятує, і за них все вирішать. Тому люди ниють, констатують факт, але нічого не роблять. Ці процеси самоврядування, які проходять, дуже важливі для домінації верховенства права, тому що ці процеси належать народу, і ми повинні їх очолювати. Тому що самоврядування народу — це одна з форм організації публічної влади на місцях. Це четверта влада, це вище, тому що народ, якщо вибирає, повинен заставляти депутатів звітуватися. І якщо депутати не звітуються, винні люди. А цей стан для старого політикуму вигідний», — додав гість програми.

Колодзінський зазначив, що люди не розуміють, що це щоденна робота, і кожному потрібно знати права.

«Для того, щоб мотивувати людину знати свої права, достатньо знати 8 статей Конституції», — підсумував він.