Як прохач: експерт відповів, навіщо лукашенко їде в Китай

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко анонсував свій візит до Китаю 28 лютого, де зустрінеться із главою країни Сі Цзіньпінем.

олександр лукашенко та Сі Цзіньпінь
олександр лукашенко та Сі Цзіньпінь

Про це пише наближений до глави білорусі Telegram-канал «Пул первого». Політолог Володимир Воля прокоментував, навіщо президент рб їде в Пекін.

«Я скажу так, лукашенко їде до Пекіну як прохач. Він їде туди щось випрошувати, гроші, кредити. Тому що в путіна грошей все менше і менше через санкції. Також, можливо, він розраховує, що китайці будуть чогось білоруського більше купувати, якоїсь продукції. Тому, я думаю, що це дві головні теми», — зазначив він у коментарі телеканалу I-UA.tv.

В Інституті вивчення війни повідомили, що Китай може спробувати використати домовленості з білоруссю, аби приховати факти порушень санкцій.

«Річ у тому, що шлях постачання підсанкційних товарів доволі просто можна буде вирахувати. Речі, які потрапляють в обхід санкцій, можна вирахувати та визначити, хто і як, якими шляхами підсанкційну продукцію доставляє до росії. Я не думаю, що Китай цим займатиметься. Хоча окремі китайські компанії, фірми, можливо, щось і постачатимуть. Але коли вони будуть виявлені, вони потраплять під санкції, які проти них будуть реалізовувати в тому числі й китайські банки. Китайські банки дотримуються західних санкцій з будь-якого приводу. Чи то з приводу корупції, чи то з приводу ядерної корейської програми, чи то з приводу російської війни проти України. Китайські банки виконають усі санкції, і якщо якісь китайські компанії будуть порушувати їх, потраплять у санкційні списки, то їх перестануть обслуговувати провідні китайські банки», — додав експерт.