Від України може залишитися лише назва — експерт

В Україні частка держвласності становить менше 10%, якщо не зупинити горе- реформаторів, то від нашої країни може залишитися лише назва.

Андрій Павловський
Андрій Павловський

Про це під час ефіру заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Під час війни та викликаною нею економічною кризою, наші горе-реформатори продовжують розпродаж найбільш цінних державних активів. Зокрема, землі, портів, енергооб'єктів, а також держпідприємства. Хотів би нагадати, що влітку минулого року було прийнято законопроєкт 7451, щодо пришвидшеної приватизації під час війни. Тож одразу виникає запитання, кому під час війни дістануться найбільш цінні державні активи. Невже уряду не зрозуміло, що в умовах війни та важкої економічної кризи, жодний серйозний західний інвестор не прийде в країну, а найбільш ласі шматки держвласності, потраплять до рук сумнівних привладних ділків. Це більше нагадує мародерство під час війни, ніж цивілізовану приватизацію», — каже експерт.

Він звернув увагу, що в Кабміні хочуть, щоб в державній власності залишилося менше 100 держпідприємств.

«Це схоже на шкідництво. Однак горе-реформатори і далі повторюють неоліберальну догму. Проте якщо брати досвід інших країн, то можна побачити, що у Франції більше третини підприємств є у державній власності. У Німеччині 30%, у Британії — 25%, а у США — 22%. В Україні ж частка держвласності вже становить менше 10%. Однак нашим реформаторам і цього забагато. Адже вони і далі планують розпродаж держпідприємств. Проте чим більше розвинута країна, тим вища в неї є доля державної частки в кризові часи. Ізраїль під час війни значною мірою підтримує та контролює сектор реальної економіки», — підкреслює А. Павловський.

За його словами, якщо не припинити розпродаж країни, то наші захисники після повернення з фронту побачать, що від України залишилася тільки назва.

«А ми, як батраки на своїй землі будемо працювати на сумнівних ділків чи на іноземного дядька. А це питання нашої національної безпеки в майбутньому. Адже розпродаються стратегічні об’єкти. Зокрема, підприємства Укроборомпрома. Якщо так піде і надалі, то не буде чого реформувати. Якщо ми хочемо, щоб від України не залишилася лише назва, то суспільство має цьому протидіяти», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації