В Україні виникла міграційна криза через дешеву робочу силу — експерт

Демографічна криза в країні почалася, ще у 90-ті роки.

В Україні виникла міграційна криза через дешеву робочу силу
В Україні виникла міграційна криза через дешеву робочу силу

Про це заявив фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк.

Він зазначає, що майже всі роки незалежності проводилася політика витіснення громадян з території країни. Доказом цього є політика так званої дешевої робочої сили.

«Експрезидент Кучма закликав приїжджати інвесторів в Україну, бо тут дешева робоча сила. Його наступники повторювали цю тезу. Коли Україна отримала безвізовий режим з країнами ЄС, українці стали активно виїжджати. Спочатку з намірами заробити, а потім залишитися в цій країні. Коли народжуваність на одну жінку стала менше ніж 2, 2 дитини, а в якийсь момент менше 1,5 дитини, це призводило до катастрофічного відтоку молодих людей. Україна стала втрачати генофонд, адже виїхали молоді здорові люди та осіли в інших країнах. Після цього в 2015 році з’явилися публікації, що в Україні до 2050 року залишаться від 20 до 30 млн людей» , — каже Сергій Кондрюк.

Він вважає, що має бути мотивація, щоб українцям захотілося повернутися на батьківщину. Проте критикує план Маршала по відновленню економіки України.

«Категорично з ним не погоджуюсь. Адже план Маршала застосовувався до окупованої Німеччини, яка програла війну. Ми не є окупованою країною та не програли війну, тому у нас має бути план відродження країни. У нас має бути план набагато краще. Він має передбачати не відбудову мостів та заводів, а відбудову дому. Адже українцям треба буде кудись повертатися. Тому Україні крім військового Рамштайну буде потрібно робити соціальний Рамштайн. Закінчиться війна, а проєкту відбудови немає. Ми що після перемоги півроку тільки будемо фантазувати, що і як будемо відбудовувати», — каже С. Кондрюк.

Нагадаємо, що директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи, академкиня НАН України Елла Лібанова заявила — що найближчі 10 років ми можемо мати демографічну катастрофу, якої не було в жодній країні світу. Адже 2022-й став роком суттєвого падіння народжуваності.