В Україні може бути величезна кількість мігрантів з Китаю та Африки — експерт

Через війну та високий рівень міграції, Україна знаходиться у демографічній ямі.

В Україні може бути величезна кількість мігрантів з Китаю та Африки
В Україні може бути величезна кількість мігрантів з Китаю та Африки

Про це заявив економіст Олег Пендзін.

«За даними ООН через повномасштабне вторгнення Україну покинули 8, 1 млн людей. А 86% з тих, що покинули країну — жінки та діти. За попередніми опитуваннями, тільки 36% жінок, які покинули Україну хочуть повернутися, якнайшвидше. В Україні вже може бути менше 30 млн. Для того, щоб було нормальним відтворення населення в середньому має бути 2,2 дитини на родину. Фактично в нас на сьогодні 1,8. Тобто різко скоротився приріст населення. Ми знаходимося в глибокій демографічній ямі», — каже О. Пендзін.

Економіст підкреслив, що через повномасштабне вторгнення рф на сьогоднішній день було нанесено збитків на 135 млн доларів критичній інфраструктурі та житловому фонду. Проте за його підрахунками важко порахувати скільки часу потрібно на відбудову.

«Все залежить від того, як швидко будуть знайдені ці гроші. Україна за рахунок внутрішніх джерел ці гроші не знайде. Якщо донорські гроші будуть надходити вчасно, то відбудувати зруйноване житло можна за 5−6 років. Якщо війна продовжуватиметься довше року, то це може дійсно призвести до погіршення демографічної ситуації», — каже експерт.

Олег Пендзін вважає, що якщо українці не повернуться на свої землі, то ми матимемо величезну кількість мігрантів з Китаю, арабських країн та Африки.

«Комфортної землі для здійснення аграрної діяльності в світі практично не лишилося. Україна — унікальний оазис. Не думаю, що українці поїдуть зі своєї землі. Треба тільки закінчити війну», — підкреслює О. Пендзін.