Підвищення тарифів прив’яжуть до підвищення пенсій — експерт

Підвищення тарифів на енергетику прив’яжуть до підвищення пенсій та інших соціальних виплат.

Підвищення тарифів прив’яжуть до підвищення пенсій
Підвищення тарифів прив’яжуть до підвищення пенсій

Про це повідомив експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук.

«Але населення не особливо відчує ріст соцвиплат, оскільки додаткові гроші моментально „з'їдять“ нові тарифи. Популярна серед політиків або чиновників думка про те, що усі пенсіонери отримують субсидії — це міф», — каже експерт.

Він не виключає, що «Нафтогаз» також спробує наторгувати свою «копійку» і буде ініціювати «ринкове» підвищення вартості газу.

«Зараз більшість споживачів платить 8 тис. грн за 1000 кубів. Є також багато варіантів. Розглядається варіант загального підвищення до 10−11 тис. грн. На це впливає зменшення кількості споживачів, а також наближення „дня Х“, коли транзит російського газу перестане грати свою балансуючу роль у системі ГТС. Також є позиція щодо повернення у газопостачання тарифної сітки. „Нафтогаз“ як монополіст сьогодні на ринку продажу може запропонувати три тарифи. До 600−1000 куб. м — 11−12 тис. грн. Від 600−1000 до 2000 куб. м. — 10 тис. грн. Більше 3000 куб. м — 8 тис. грн. І стара ціна буде збережена і гроші від підвищення соціальних виплат повернуться у бюджет», — резюмує Ю. Корольчук.

Нагадаємо, що голова Нацкомісії з регулювання енергетики Костянтин Ущаповський розповів, атаки дуже дорого коштували українській енергетиці: були зруйновані об'єкти генерації, підстанції, лінії електромереж, обладнання.

За оцінками комісії, такі ремонти коштуватимуть мільярди гривень. Ворог поки за це платити не поспішає, а Україна хоча й отримує допомогу від міжнародних партнерів, та все ж основні ремонти має робити власним коштом.

Наразі в Кабміні працює одразу кілька робочих груп, які розглядають різні варіанти перегляду тарифів. Один із них передбачає модифікацію чинної системи субсидій. Інший — різні тарифи залежно від обсягів споживання.