Поляки побачили, що без незалежної України не буде незалежної Польщі, — експерт

Ця російсько-українська війна трохи дерадикалізувала історичні погляди поляків та українців. Останні побачили, що без незалежної України не буде незалежної Польщі. Тому ця війна теж вплинула на те, що і ті, і ті будуть менш радикально дивитися на всі ці речі.

Іван Заєць і Володимир Тетерук у програмі "Суспільні діалоги"
Іван Заєць і Володимир Тетерук у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив депутат багатьох скликань і колишній міністр екології Іван Заєць у програмі «Суспільні діалоги» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Для нас дуже важливою є постать Михайла Грушевського. І те, що Михайло Грушевський написав про давню історію та довів її майже до наших часів, — це дуже стрижнева, дуже продумана, правдива історія. Якщо ми будемо розвивати ті ідеї, які закладені в працях Грушевського, то будемо йти в абсолютно правильному напрямку. Бо ці імперські концепції, зокрема те, що Русь — це колиска трьох народів, піддалися певній ревізії певною мірою навіть у 60-ті роки нашими шістдесятниками. Уже тоді був завданий такий удар. А якщо ми ще заглянемо в чужі світи, якщо ми подивимося на нашу діаспору, що вона понаписувала з початку ХХ ст і аж до наших часів, то там величезний масив інформації, величезний масив усіх концепцій, правдивих оцінок», — розказав він.

Експерт наголосив, що необхідно читати джерела, які лежать в архівах закордонних країн.

«Нам треба просто цілеспрямовано працювати, наприклад, у напрямку арабського світу, де Персія. Там багато було різних людей, які ходили по світу, записували ці всі речі. Чи Туреччина, наприклад. Я думаю, що Польща ще абсолютно не піднята. Треба дивитися, що в Литві лежить, бо в нас були спільні періоди. Бо найближчим часом дорога до росії нам буде закрита. Якби ми могли відкрити ті російські скрині, забрати наші справжні літописи, а не перероблені та перевидані під час Катерини ІІ. Тому треба займатися цією справою», — додав гість програми.

За його словами, зацікавленість в історії формується з дитинства, зі школи.

«Треба мати важливі місця всередині самої України, куди мають бути ці мандрівки школярів, щоб показати цю велич нашої нації, показати нашу велику історію. А цих місць дуже багато. І треба, щоб прям у шкільній програмі були вмонтовані такі елементи», — зазначив депутат.

Спочатку українцям потрібно написати свою правдиву національну історію, сказав він.

«Писати її треба не з позиції антипольськості, наприклад, а з позиції проукраїнськості. Якщо ми напишемо ці підручники з позиції україноцентричності, тоді цей матеріал буде для справжнього діалогу з нашими сусідами. А ми хочемо заскочити наперед. Якщо ми хочемо написати свою правдиву національну історію, то ми її повинні писати без оглядки на будь-кого. Бо це наша історія, ми її відчуваємо, ми можемо її ілюструвати якимись процесами. І якщо ми напишемо свою історію, тільки тоді ми можемо вийти на цей справжній діалог», — підкреслив Заєць.

Окрім цього, ексміністр заявив, що вилучати сьогодні з програми обов’язкових іспитів історію — це диверсія.